Home > Twee windenergiebedrijven vestigen zich in nieuwbouw in Haven Oostende

Twee windenergiebedrijven vestigen zich in nieuwbouw in Haven Oostende

Geschreven op 3 oktober 2018 om 11:16 door Mario De Wilde

Op de REBO terminal in Haven Oostende is het een af- en aanlopen van technici die naar zee vertrekken om het dagelijks onderhoud aan de windturbines uit te voeren. CTV’s (crew transfer vesssels) komen de technici oppikken aan speciaal daarvoor voorziene pontons. Dagelijks varen zo’n 20-tal CTV’s met elk gemiddeld 12 mensen aan boord in en uit de haven van Oostende. Een paar meter verder staat een gloednieuw gebouw. Twee internationale bedrijven uit de windenergiesector, Siemens Gamesa Renewable Energy en Norther, nemen hier vandaag officieel hun intrek. Eenmaal volledig operationeel zullen zij samen 35 lokale mensen tewerkstellen. Haven Oostende heeft de volledige investering voor zijn rekening genomen. Er werd geopteerd voor een veel groter gebouw dan er contracten waren. De offshore windmarkt in Oostende is in volle expansie en het havenbestuur anticipeert daarop door nu al extra magazijnen en kantoren te voorzien.

Begin volgend jaar volledig bezet

Voor de andere ruimtes zijn er vergaande contacten zodat Haven Oostende zich sterk maakt dat die begin volgend jaar ook bezet zijn. In totaal herbergt de nieuwbouw 900 m² magazijnruimte en 2100 m² kantoren.
De architect van dit gebouw en van het verkeersafwikkelingsplan is MOP Urban Design. De hoofdaannemer is Alheembouw uit Oostrozebeke, de belangrijkste onderaannemers: Istema (techniek), Van Vooren (elektriciteit) en SPIE (de HVAC).
Siemens Gamesa Renewable Energy
Siemens Gamesa Renewable Energy bouwde afgelopen zomer de 42 turbines van het Rentel windpark (40 km van de kust). Hun lokale afdeling staat vanaf nu in voor het dagelijks onderhoud van deze 42 reuzen met een maximum capaciteit van 7,35 MW.  An Stroobandt, CEO Siemens Gamesa Renewable Energy: “In onze vestiging in Oostende stellen wij een 15-tal lokale mensen tewerk. We kijken uit naar een verdere uitbreiding en groei van ons bedrijf en van onze toeleveranciers in de komende jaren.”
Norther
Norther is het zesde offshore windpark voor onze kust (op 23 km). Het is momenteel in opbouw en heeft een maximale productiecapaciteit van 370 MW (44 windturbines).
Thierry Aelens, operations & maintenance manager Norther: “Norther is momenteel het grootste Belgische windpark op zee. In het derde kwartaal van 2019 zal het park volledig operationeel zijn en jaarlijks bijna 400 000 Belgische gezinnen van elektriciteit voorzien. Norther zal samen met een 20-tal werknemers het windpark beheren vanuit Oostende.”
Haven Oostende
De komst van Norther en Siemens Gamesa toont aan dat Haven Oostende in zijn opzet slaagt om een hechte internationale offshore wind bedrijvencluster te ontwikkelen.
Dirk Declerck, CEO Haven Oostende: “De missie van de Haven van Oostende is: groei realiseren die bovendien duurzame tewerkstelling creëert. Omdat de noden van de bedrijven die de windturbines bouwen en operationeel houden continu mee evolueren met de trends in spitstechnologie, zal de haven blijven investeren in accurate infrastructuur.” Johan Vande Lanotte, Voorzitter Haven Oostende: “We geloven sterk in de windenergie van morgen en daarom voelen internationale windturbinebedrijven zich thuis in Oostende. Het aanbod van opleidingen, trekt lokale werknemers aan en zo verweeft de offshore windsector zich in het economisch leven van de stad. De offshore industrie biedt intussen werk aan meer dan 460 mensen in Oostende die vooral bezig zijn met de werking en het onderhoud van de windmolenparken. Dit staat los van de tewerkstelling bij de bouw van de parken.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.