Home > Twee toptentoonstellingen voor Musea Brugge in 2022

Twee toptentoonstellingen voor Musea Brugge in 2022

Geschreven op 17 december 2021 om 16:52 door Mario De Wilde

2021 ligt bijna achter ons. Een turbulent jaar, waarin we ondanks de aanhoudende corona-ellende gelukkig ook heel wat mooie projecten konden realiseren…Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “We kijken zeer tevreden terug op alle evenementen in het kader van ons kunstenfestival Mind the Artist, met geslaagde expo’s van onder meer Sanam Khatibi, SEADS, Pieter Chanterie en Tille Pepermans, en inspirerende samenwerkingen met Concertgebouw Brugge, KAAP en MOOOV. Met Strook en Line Boogaerts lopen momenteel nóg twee bijzondere tentoonstellingen. Ondanks de moeilijke omstandigheden was 2021 voor ons dus een mooi museaal jaar.” We kijken bij een jaareinde niet alleen terug op het voorbije jaar, maar blikken vooral ook graag al even vooruit…

Elviera Velghe, directeur Musea Brugge – Publiek & Tentoonstellingen: “Ook 2022 heeft voor Musea Brugge veelbelovende projecten in petto. Naast de start van de werken voor onze toekomstige tentoonstellingshal BRUSK kijken we vooral uit naar twee toptentoonstellingen, waar we je vandaag graag al even kennis mee laten maken!”

Otobong Nkanga : Underneath the Shade We Lay Grounded

‘Land’ kan worden gezien als aarde, bodem, stenen en zaden, maar ook als het terrein waarop ecologische, politieke en sociale kwesties worden ontwikkeld. In deze tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal verweeft Otobong Nkanga uiteenlopende vormen als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten, performance en poëzie. Ze creëert ontmoetingen en veelgelaagde kruispunten tussen bezoekers, objecten en acties, en spreekt zo alle zintuigen aan.

Nkanga creëert in deze uitzonderlijke expo een dialoog tussen haar kunstwerken – nieuw en bestaand werk – en werken die ze selecteerde uit de collectie van Musea Brugge. Ze schept zo een landschap dat bezoekers uitnodigt tot verpozing en contemplatie. Deze tentoonstelling vindt plaats in het historische Sint-Janshospitaal, zowel op het gelijkvloers als op de indrukwekkende houten zolders.

Otobong Nkanga (1974 – Kano, Nigeria) is beeldend kunstenaar en performance artiest. Ze woont en werkt in Antwerpen. Nkanga focust op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

Otobong Nkanga wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest beloftevolle hedendaagse kunstenaars van het moment. Ze bouwde de voorbije jaren aan een indrukwekkend palmares met onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon, M HKA in Antwerpen, Documenta 14 van Athene en Kassel en Kunsthaus Bregenz. Ze was de eerste laureaat van de Lise Wilhelmsen Art Award (Oslo, 2019), en ontving onder meer de Peter Weiss Award (Bochum, 2019), de Special Mention Award van de 58ste International Art Exhibition van de Biënnale van Venetië (Venetië, 2019), de Ultima voor Beeldende Kunst (Brussel, 2019), de Belgian Art Prize (Brussel, 2017) en de 8ste Yanghyun Art Prize (Seoel, 2015).
_____
25 juni ’22 tot en met 25 september ’22
Sint-Janshospitaal

OOG IN OOG MET DE DOOD: Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken

‘De Dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge. Tussen 2018 en 2022 onderging het schilderij een intensieve restauratie, en het resultaat is verbluffend. Het meesterwerk staat dan ook letterlijk en figuurlijk centraal in deze toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal.

Waarom maakt De Dood van Maria al 550 jaar deel uit van ons meest grandioze erfgoed en waarom blijft het werk tot op vandaag intrigeren en inspireren? Hoe kan het dat een werk vijf eeuwen later nog steeds universele thema’s oproept, waarover we met elkaar kunnen praten?

In zes thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op De Dood van Maria. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samen gebracht van over de hele wereld. Zo zullen er schilderijen van onder meer Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts te zien zijn, maar brengen we ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met De Dood. Elk facet wordt verder verkend door een hedendaagse ‘meester’, een virtuoos in zijn of haar domein, die op de een of andere manier geraakt wordt door De Dood van Maria.

In Oog in Oog met de Dood staan we stil bij verschillende tijdloze én actuele onderwerpen, zoals afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit. We gaan ook in op het leven en de iconische waarde van Maria en belichten de virtuositeit van de meester himself: Hugo van der Goes.
_____
28 oktober ’22 tot en met 5 februari ’23
Sint-Janshospitaal

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.