Home > Twee nieuwe straatnamen in Brugge en ook fietspaden krijgen een naam

Twee nieuwe straatnamen in Brugge en ook fietspaden krijgen een naam

Geschreven op 31 januari 2021 om 23:09 door Mario De Wilde

Tijdens de jongste gemeenteraad is het voorstel goedgekeurd twee namen toe te kennen aan nieuwe straten in Brugge. En opvallend, ook onder meer fietspaden kunnen nu namen krijgen. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: daarmee volgen we het advies van de Commissie voor Toponymie en Straatnamen. In Sint-Andries gaat het om een straat in de nieuwe verkaveling op gronden nabij Legeweg, de Marie Pintelonstraat. Marie Pintelon (Brugge, 1894 – Brugge, 1969), zij was een bekende vroedvrouw, die heel wat jonge vroedvrouwen heeft opgeleid. Ze was medestichtster van het Sint-Annamoederhuis aan de Sint-Annarei, waarvan ze een tijd de algemene leiding had. Haar naam is ook aan bod gekomen op het Canvasprogramma van Sophie Lemaire ‘Meer vrouw op straat’. In Sint-Pieters ois er een nieuwe verkaveling op gronden ter hoogte van de Sint-Pietersmolenstraat nr. 27. Daar komt de Jeanine Behaeghelstraat, Jeanine Behaeghel (Brugge, 1940 – Brugge, 1993) is een bekende Belgisch grafisch ontwerpster en kunstenares, die een jaar na haar huwelijk met Joseph Gruyaert, in 1967, verhuisde naar de Spreeuwenstraat (toen nog Leeuwerikenstraat) op Sint-Pieters en daar bleef wonen tot aan haar overlijden. Deze naam van een bekende Brugse kunstenares is een soort vrouwelijk ‘pendant’ met de recent gegeven Rik Slabbinckstraat daar niet zover vandaan”.

Door de aanleg van de A11 is een stukje van de Stationsweg in Dudzele nu afgesloten van de rest van deze straat en enkel nog te bereiken via de Roskamweg . Daarom is het voorstel nu dit afgesloten deel van de Stationsweg voortaan de Roskamweg te heten.  In dit gedeelte zijn slechts twee hoeves. Beide bewoners/eigenaars zijn ook vragende partij, want voor de veiligheidsdiensten en leveranciers gaf de situatie aanleiding tot verwarring. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “En dan is er toch wel de opvallende beslissing wat betreft onder meer fietspaden. Het betreft hier een vraag van onze dienst Mobiliteit  om de fietspaden die niet naast een openbare weg gelegen zijn zoals bv. het fietspad tussen de Krakeleweg en de Pathoekeweg ook een naam te geven. Zo zijn ze makkelijker te situeren voor de hulpdiensten. De Commissie sloot zich hierbij aan en stelt ook dat het geven van namen aan o.m. fietspaden, pleintjes, zalen in gebouwen een oplossing biedt om nog namen te kunnen geven, nu er steeds maar minder straten bijkomen in Brugge. Die namen zullen wel ook door de Commissie voor Toponymie en Straatnamen worden toegekend”.

 

3 reacties

Schaeverbeke Dominique
Geschreven op 2021-02-03 18:03:23
Postuum eerbetoon voor mijn tante !
Behaeghel Martine
Geschreven op 2021-02-01 11:26:46
Blij en fier op m'n zus voor de welverdiende eer die haar terecht komt. Hopelijk komt er ooit een retrospectieve expositie over de evolutie van haar grafisch werk tot beeldhouwwerk. Ze schonk een witmarmer beeldhouwwerk aan de stad ,die te zien is in de binnenkoer van de stadsbibliotheek. Ze overleed de dag dat al haar werk gerepatrieerd werd van haar ultieme expositie. Er betaat een boek 'Jeanine Behaeghel 'uitgegeven door de stichting kunstboek.
Jan Behaeghel
Geschreven op 2021-02-01 09:20:34
Wat een mooie eer voor mijn nicht

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.