Home > Twee Brugse ploegen bepalen wie kampioen wordt in de Belgische competitie

Twee Brugse ploegen bepalen wie kampioen wordt in de Belgische competitie

Geschreven op 19 mei 2024 om 13:04 door Mario De Wilde

Met zo meteen Cercle Brugge tegen union en een tweetal uren later Anderlecht tegen Club Brugge ligt de sleutel van de spannende ontknoping van de Belgische competitie in handen van slotfase in handen van twee Brugse ploegen. Er kan trouwens vanavond rond 20.30 uur al een kampioen bekend zijn (Anderlecht) maar dan moeten er veel scenarios in het voordeel van de Brusselaars spelen.

Cercle ontmoet deze middag Union in het Jan Breydelstadion. De situatie is bekend. Trainer Miron Muslic blikt vooruit. “De voorbije week hebben we eraan gewerkt hoe we Union nog eens kunnen kloppen en geloof mij, het wordt niet gemakkelijk. We hebben nog twee mooie wedstrijden in het vooruitzicht waarin we in beide op ons hoogste niveau zullen moeten acteren. Zondag ontmoeten we Union. Enkele weken terug speelden we daar een sterke wedstrijd. We zullen minstens hetzelfde moeten doen willen we het resultaat behalen dat we wensen. Vooral sterk zijn in elke linie en in wat we brengen. Maar Union blijft één van de beste ploegen in de competitie, zeker in de omschakeling. Samen met ons. Ik verwacht zondag alvast veel spektakel.”

“We maken tot dusver een mooie reis in deze competitie. We hebben nog twee wedstrijden te gaan om iets historisch te bereiken. Iedereen die maar iets met Cercle te maken heeft is tot dusver gelukkig met het seizoen. We zijn reeds zeker van plaats vijf, maar de ambitie is plus één, een stap verder te gaan. Om ons rechtstreeks voor Europa te kwalificeren moeten er de in de twee komende matchen punten gegrepen worden. Zondag is het niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor Union. Ook zij hebben drie punten nodig en hopen dan op een gelijkspel in Brussel, zodat ze in race blijven voor de kampioenstitel.”

“De sfeer zit goed. Donderdag trokken we na de training met zijn allen op teambuilding, paintballen in Oostkamp. Met daarvoor de bekende barbecue onder leiding van bbq-chef Warleson. Iedereen heeft er echt van genoten. Zowel de spelers als de technische staf. Een bewijs dat de stemming zeer positief is, en waar we met zijn allen Cercle in het hart dragen. Er is samenhorigheid, broederschap en we houden van elkaar. Daarom is Cercle zo succesvol. Die energie is nodig, zodat we de laatste twee speeldagen in Champions’ Play-offs succesvol kunnen zijn. We staan nu vierde en willen kost wat kost die positie tot het einde behouden. Dat is de grootste uitdaging waar we voor gaan.”

Twee uur later start Blauw-Zwart voor de voorlaatste wedstrijd van de Champions’ Play-Offs naar Anderlecht. Het is meteen Club z’n 32ste en laatste uitwedstrijd van het seizoen. Tussen beide teams is het de 186ste confrontatie op het hoogste niveau. De vorige 92 uitduels eindigden op 12 zeges, 31 draws en 49 nederlagen.

Het is al van 2021 geleden dat RSCA erin slaagde om een thuiswedstrijd te winnen tegen FCB. Als we naar de Champions’ Play-Offs kijken, is Club al 7 onderlinge duels op een rij ongeslagen tegen paars-wit (3 zeges, 4 draws). De laatste nederlaag in de Play-Offs tegen RSCA dateert van mei 2018.

In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht kon Club maar liefst drie keer scoren. Brandon Mechele kopte Club al snel op voorsprong en Raphael Onyedika diepte de voorsprong met 2 doelpunten vanop afstand verder uit. Anders Dreyer zorgde in de slotfase nog voor de eerreder voor RSCA.

Het duel op zondag is het duel tussen de beste thuisploeg (12/12 voor Anderlecht) en de beste uitploeg (10/12 voor Club Brugge) in deze eindronde. Op verplaatsing ging Club winnen op Union (1-2), Genk (0-3) en Antwerp (1-2) en speelde het gelijk tegen Cercle (1-1). Deze knappe run zowel op verplaatsing als in eigen huis zorgt er dan ook voor dat Club in deze Champions’ Play-Offs al 6 punten meer behaalde dan hun tegenstander. Daarnaast is FCB ook de ploeg die het vaakst tot scoren kwam in deze eindronde (20 doelpunten). Anderlecht kon tot nu toe al 11 keer scoren.

Blauw-Zwart kan voor de wedstrijd geen beroep doen op Igor Thiago. Hij viel geblesseerd uit tegen Union eerder deze week. Andere topschutters Andreas Skov Olsen (14) en Ferran Jutglà (8) zijn wel van de partij. Assist-koning bij FCB is Maxim De Cuyper (9).

Hans Vanaken kon al 10 keer scoren voor Club tegen Anderlecht in de competitie. In deze eindronde kwam de kapitein nog niet tot scoren.

Zondag wordt het al de 62ste wedstrijd van het seizoen voor Club. Voor RSCA hun 42ste.

DE TEGENSTANDER
Anderlecht is de enige ploeg in deze Play-Offs die thuis het maximum van de punten wist te behalen. Het won thuis van Antwerp (1-0), Union (2-1), Cercle (3-0) en Genk (2-1).

De meest beslissende speler bij de tegenstander van zondag is Anders Dreyer. Met 18 doelpunten is hij de topschutter van de ploeg en hij bediende ook het vaakst een ploegmaat (9 assists). Zo heeft hij dit seizoen al een voet gehad in 27 paars-witte doelpunten.

Samen met Brandon Mechelle is Killian Sardella van Anderlecht één van de 10 spelers die nog geen minuut misten in deze Play-Offs.

Anderlecht kan geen beroep doen op middenvelder Thomas Delaney omdat hij op de vorige speeldag zijn derde gele kaart van deze eindronde incasseerde. Ook Jan Vertonghen, Thorgan Hazard en Majeed Ashimeru zullen ontbreken in de selectie wegens een blessure.

Anderlecht moet al 7 jaar wachten op een titel. Nog nooit heeft het zoveel tijd tussen 2 landstitels moeten dulden.

MIJLPALEN
Chemsdine Talbi kan zijn 10e wedstrijd voor Club spelen.
Brandon Mechele kan zijn 320e competitiematch voor Blauw-Zwart spelen.
Simon Mignolet kan voor de 175e keer tussen de palen staan in de Jupiler Pro League voor Club.
Andreas Skov Olsen kan zijn 70e competitiewedstrijd spelen bij FCB.
Voor Raphael Onyedika kan het de 60e competitiematch worden. En voor Philip Zinckernagel de 30e.
Maxim De Cuyper kan zijn 75e wedstrijd in Eerste Klasse spelen: 39 voor KVC Westerlo en 35 voor Club.

DE SCHEIDSRECHTER
Erik Lambrechts werd als ref aangeduid voor de klassieker. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Jo De Weirdt en Kevin Monteny. De vierde ref is Wim Smet.

In Tubeke zal Lothar D’Hondt de rol van VAR op zich nemen. Hij wordt geflankeerd door Romain Devillers en Jasper Vitse.

Voor Lambrechts is het de 39ste keer dat hij een match van Club fluit. In de vorige 15 uitwedstrijden, kon Club 7 keer winnen, speelde het 2 keer gelijk en leed he t 6 nederlagen.

Voor paars-wit zal het al de 42ste keer zijn dat de ref de leiding heeft over de wedstrijd. Van de vorige 16 thuiswedstrijden met Lambrechts als scheidsrechter won RSCA 9 keer, speelde het 5 keer gelijk en leed het 2 nederlagen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.