Home > Tromgeroffel, serpentines, oestpertjes. De bruine kriekpeer in Klerken is Boom van het Jaar

Tromgeroffel, serpentines, oestpertjes. De bruine kriekpeer in Klerken is Boom van het Jaar

Geschreven op 17 oktober 2022 om 08:51 door Mario De Wilde

Groot nieuws uit Klerken want de bruine kriekpeer is daar uitgeroepen tot ‘Boom van het Jaar’. Hij haalde maar liefst 1565 stemmen. Volgens de jury ‘draagt de bruine kriekpeer bij tot de identiteit van Klerken’. Afgelopen weekend was er de jaarlijkse kermis maar ook de Perelaarommegang. Daar verkochten inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’. Die peren noemden ze ook Laupertjes, genoemd naar de heilige Laurentius, de patroonheilige van de kerk in Klerken. Er is volgens de overlevering trouwens nog altijd een verwijzing naar het verleden, met de Perelaarommegangstraat in klerken. De bruine kriekpeer is één van de laatste getuigen. Naast de titel ‘Boom van het Jaar’ wordt er ook nog eens € 2.500 uitgetrokken voor een opknapbeurt van de boom. En het verhaal is nog niet gedaan want straks gaat de  bruine kriekpeer ook mee als de Belgische inzending voor ‘Europese Boom van het Jaar.’

De boom is misschien wel honderd jaar oud en zeldzaam, want de soort is vandaag zo goed als verdwenen. De boom staat langs het Guido Bilckepad te Klerken.

Verhaal
De perenboom is niet voor niets van grote betekenis voor de Klerkenaar. Deze bruine kriekpeer werd in de jaren 20 van vorige eeuw aangeplant en behoort zonder twijfel tot het cultureel erfgoed van Klerken. In 1778 werd de soort voor het eerst gekweekt in de Antwerpse wijk Schoonbroek (uit zaad weggelaten) door boomkweker K. Finet. Van daaruit verspreidde de boom zich verder in Vlaanderen en kwam hij ook in Klerken terecht.
De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken. Zo werd in dit West-Vlaamse dorp tegelijk met de Perelaarommegang een kermis georganiseerd, waarop de inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’ verkochten aan de kermisbezoekers en de dienaars van Sint-Laurentius, Laurentius, (de weggelaten) de patroonheilige van de dorpskerk. De peren werden daarom ook Laupertjes genoemd, een verwijzing naar de naam van de H. Laurentius. In de periode na de Eerste Wereldoorlog werden in Klerken processies georganiseerd ter ere van Sint-Laurentius. Later, in de jaren ‘60 en ’70, werden er Perelaarstoeren georganiseerd met een knipoog naar het verleden: de Perelaarommegang. Een verwijzing hiernaar is nog steeds te zien in een bepaalde straat in het dorp, de Perelaarommegangstraat.

Perenstoet
Binnenkort zal de traditie van perenstoeten uit het verleden, dankzij Niels Deceuninck, nieuw leven worden ingeblazen en opnieuw worden georganiseerd in Klerken. Reus Jan van Klerken werd na meer dan 25 jaar van onder het stof gehaald en kreeg vorig jaar een nieuwe outfit en nam voor het eerst terug deel aan de Blankaartstoet in Woumen, om net als vroeger tijdens de perenstoet peren uit te delen.

Het was dan ook Niels Deceuninck, die Perenstoet Klerken nieuw leven inblies, en die het initiatief nam om met de Bruine Kriekpeer deel te nemen aan de wedstrijd “Boom van het Jaar”. Eerst werd de Bruine Kriekpeer verkozen tot “Boom van West-Vlaanderen”, waarna hij laureaat werd voor de titel “Belgische Boom van het Jaar”. Na het tellen van de stemmen bleek de Bruine Kriekpeer uit Klerken de meeste stemmen te hebben gehaald en zo verkozen is tot “Boom van het Jaar”. Niels is dan ook super blij dat de Bruine Kriekpeer het gehaald heeft. In 2020 was de titel nog voor de stad Ieper met de Vierstammige Kastanje.

Burgemeester Joris Hendryckx (cd&v): “We zijn bijzonder fier! En ook blij dat mensen van Klerken dit initiatief genomen hebben. De perelaarstoet wordt nu ongetwijfeld weer een sterke traditie. Dit noopt ons nu ongetwijfeld tot onze plicht om de boom te omarmen en te beschermen. Er zijn reeds 15 gelukte enten van de boom.” Bij enten wordt een zwak takje op een sterke stam gezet en zo ontstaat een gezonde plant of boom.

Winter BBQ
Op 26 november 2022 organiseert Perenstoet Klerken trouwens een winter BBQ in zaal De Vleugels, Stokstraat Klerken, ten voordele van de Perenstoet. Meer info hieromtrent kan je terugvinden op de FB-pagina: https://www.facebook.com/Perenstoetklerken

 

 

Foto Rudy Debruyne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.