Home > ‘Top’match wordt (zoveelste) ordinaire schoppartij waarbij Club en Union de punten delen: 1-1

‘Top’match wordt (zoveelste) ordinaire schoppartij waarbij Club en Union de punten delen: 1-1

Geschreven op 26 december 2023 om 23:27 door Mario De Wilde

Nee, het Belgisch voetbal wordt er echt niet leuker op en het wordt hoogtijd dat het (bijna) winterstop is. Bij Genk-Antwerp was er deze namiddag al bij elke fase luid protest en om de twee minuten lag het spel stil door opstootjes langs beide kanten. Daartussen een arme scheidsrechter die geacht wordt om als enige het hoofd koel te houden. Deze avond kregen we in Brugge van al dat ordinaire maten naaien, woest protesteren, irriterend gedrag bij een inworp op het middenveld, komedie spelen dat het lachwekkend wordt en smerige tackles van 22 spelers jammer genoeg nog maar eens een triest verlengstuk. Man van de match voor mij scheidsrechter Vergoote die als enige op peil speelde. Chapeau! We proberen er alsnog een sportieve terugblik van te maken.

Club Brugge heeft in ieder geval na een ’topper’ een punt thuis gehouden tegen Union. De Brusselaars kwamen min of meer tegen de gang van het spel in op voorsprong na een kopbal van de boomlange Nilsson. Kort na de pauze maakt Igor Thiago verdiend gelijk vanop de stip, maar verder geraakte Club niet meer.

Ronny Deila voerde na de ruime zege tegen RWDM slechts één wissel door: Antonio Nusa nam links vooraan de plaats in van Philip Zinckernagel. Blauw-Zwart telde 14 punten achterstand op de Brusselaars en wou uiteraard geen verdere averij oplopen. De laatste nederlaag van Club dateerde van begin november tegen uitgerekend Union. Het team van Alexander Blessin was echter zelf aan een indrukwekkende reeks bezig. In de voorbije 13 competitiewedstrijden liet de Brusselse club enkel op bezoek bij AA Gent twee punten liggen. De overige 12 wedstrijden leverden telkens winst op.

Club drukte het gaspedaal meteen stevig in en duwde Union tijdens de aanvangsfase volledig weg. Een deviatie van Vanaken week af op een verdediger, een afzwaaier van Skov Olsen ging ruim naast en een lage voorzet van Nusa werd net voor Vanaken weggewerkt. De beste kans volgde na tien minuten: een mislukt schot van De Cuyper kwam bij Thiago terecht, maar de aanvaller was té verrast en tikte het leer net naast. Even later kon de Braziliaan net niet bij een voorzet van Meijer en na een teruglegger van Skov Olsen werd een schot van Vetlesen afgeblokt.

De bezoekers knokten zich na verloop van tijd meer en meer in de wedstrijd. Kort voor het half uur kwamen ze voor het eerst in de buurt van Mignolet en dat resulteerde zowaar in de 0-1: Gustaf Nilsson troefde Mechele af in de lucht en kopte een voorzet van Amoura binnen. Even later krulde Lapoussin het leer naast de verste kruising. De Bruggelingen grepen Union daarna opnieuw bij de keel, met enkele prima kansen tot gevolg: een schot van Thiago werd afgeblokt door Burgess, de Braziliaan omspeelde even later doelman Moris maar was te ver uitgeweken waardoor hij niet meer kon afdrukken en een inswinger van De Cuyper werd door Moris nog net over de deklat getikt.

Na de pauze ging Club meteen op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde na zeven minuten ook resultaat op. Vetlesen ging op wandel in de zestien meter en werd onderuit gelopen door Burgess. Scheidsrechter Vergoote wees resoluut naar de stip en werd niet meer gecorrigeerd door de VAR. Igor Thiago twijfelde niet en knalde de verdiende gelijkmaker voorbij Moris.

De Bruggelingen namen daarna wat gas terug, waardoor Union weer meer de neus aan het venster stak. Zo kon de pijlsnelle Amoura plots door de buitenspelval glippen, maar zijn schot werd afgeblokt door Meijer. Even later kopte Nilsson zelfs raak, maar de bal had voordien duidelijk al de doellijn overschreden. Aan de overkant leek Thiago zich door te kunnen zetten, maar de onverzettelijke Burgess zat er nog net tussen.

De slotfase bleef ongemeen spannend. Zo moest Mignolet nog redding brengen op een schot van Puertas en een kopbal van Machida. Diep in de blessuretijd leek Vanaken Jutglà op weg te zetten naar de 2-1, maar de ver uitgekomen Moris bracht de Spanjaard buiten de zestien meter uit evenwicht. Rood voor de doelman, maar weg kans voor Club. Het bleef dus 1-1, waardoor de achterstand van Blauw-Zwart op de Brusselaars veertien punten blijft. Na het laatste fluitsignaal kreeg ook Thiago nog rood, nadat hij te veel misbaar maakte naar de lijnrechter.

Jupiler Pro League – Speeldag 20
Toeschouwers: 29.000 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Jasper Vergoote
Club Brugge: Simon Mignolet – Maxim De Cuyper, Jorne Spileers (76’ Ferran Jutglà), Brandon Mechele, Bjorn Meijer (68’ Denis Odoi) – Hugo Vetlesen, Raphael Onyedika (86’ Éder Balanta), Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen (86’ Philip Zinckernagel), Igor Thiago, Antonio Nusa. Bank: Nordin Jackers, Nick Shinton, Michał Skóraś en Dedryck Boyata. Coach: Ronny Deila.
Union Sint-Gillis: Anthony Moris – Kevin MacAllister, Christian Burgess, Koki Machida – Alessio Castro-Montes, Charles Vanhoutte (81’ Noah Sadiki), Cameron Puertas, Loïc Lapoussin – Gustaf Nilsson (90’ Kevin Rodriguez), Mohamed Amoura (93’ Dennis Eckert Ayensa). Coach: Alexander Blessin.
Gele kaarten: Burgess, Vanhoutte, Lazare, Odoi, MacAllister, Spileers, Puertas.
Rode kaarten: 95’ Moris, 98′ Thiago.
Doelpunten: 27’ Nilsson (0-1), 56’ Thiago (penalty, 1-1).

5 reacties

Marc Vanhauter
Geschreven op 2023-12-27 10:12:30
Na het laatste fluitsignaal kreeg ook Thiago nog rood, nadat hij te veel misbaar maakte naar de lijnrechter. Hoeveel dagen schorsing voor het duwen van eenscheidsrechter of linesman ? Ik ben benieuwd.
Nico Derycker. Brugge
Geschreven op 2023-12-27 09:36:52
In voetbalkringen spreekt men over powerplay. In werkelijkheid gaat het om gevechtsvoetbal. Nico Derycker. Brugge
Ben Verbiest uit Waregem
Geschreven op 2023-12-27 08:42:12
Hoe zou het toch komen dat er geen scheidsrechters nog een carriere willen starten? Daar sta je dan elke week als kaatsbal tussen 22 overbetaalde, geïrriteerde en zichzelf verklaarde topvoetballers die steeds meer denken dat alles gepermitteerd is. Gezien hoe Thiago na het affluiten van de match nog naar de grensrechter vloog? Inderdaad, voetbal 2023. Het maakt zichzelf kapot. Ben Verbiest uit Waregem
Jonas Willemsens
Geschreven op 2023-12-27 08:37:06
Sterke match tegen een ploeg dat duidelijk schrik had van dit Brugge ! Arbitrage gaat altijd in de fout met burges geen 2de geel te geven! Ondanks het gelijkspel een goed Brugge gezien dat nog veel ploegen pijn kan doen. Jonas Willemsens
Geert Messiaen, Roeselare
Geschreven op 2023-12-27 07:08:13
Eertijds voetbal Was het voetbal eertijds niet veel aangenamer en minder stresserend ? Iedere zondag stipt 15h de aftrap - einde steevast om 16h45 - geen VAR - geen analisten - uitgesponnen extra times - geen verlengingen - geen lijntechnieken -nuchtere objectieve commentaar in het TV journaal -pintje achteraf met ontleding in de cafetaria tussen de supporters En om 17h45 alle nationale voetbaluitslagen via de radio opvolgen en noteren in het dagblad … Pure nostalgie , maar ontnuchterend En nog dit … voetbalwedstrijden worden gespeeld, verloren , gewonnen, gelijkspel tussen de krijtlijnen en niet voor … uitzonderingsrechtbanken ! Geert Messiaen, Roeselare

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.