Home > Toplente en -zomer zorgen voor Brugs toerismerecord (4,5 miljoen dagjesmensen)

Toplente en -zomer zorgen voor Brugs toerismerecord (4,5 miljoen dagjesmensen)

Geschreven op 15 september 2018 om 09:17 door Mario De Wilde

In de eerste 8 maanden van 2018 werden in de historische binnenstad van Brugge meer dan 4,5 miljoen dagjesmensen en verblijfstoeristen geteld. Dat zijn er een half miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar. Met de dagrecreanten erbij loopt het aantal bezoekers in de binnenstad op tot bijna 5,4 miljoen. Tussen januari en eind augustus steeg het aantal bezoekers met meer dan 12%.

Ook omliggende dagrecreanten

Het toerisme in Brugge kende een goed voorjaar en een goede zomer en dit in alle bezoekerscategorieën. Tussen januari en augustus bezochten meer dan 3,8 miljoen dagtoeristen de stad, dat zijn er bijna 450.000 of 13% meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het verblijfstoerisme groeide in de eerste 8 maanden van het jaar met 9% tot 730.000 aankomsten; dat zijn er bijna 60.000 meer in vergelijking met dezelfde periode in 2017. De cijfers zijn opmerkelijk omdat in dezelfde periode in 2018 het dag- en verblijfstoerisme al met resp. bijna 20% en 19% was gestegen. Eveneens opvallend: de zgn. dagrecreanten vinden de weg terug naar Brugge. Dagrecreanten zijn inwoners uit 17 omliggende gemeenten die in het centrum van Brugge komen winkelen of van cultuur genieten. Ze worden dusdanig niet als toerist beschouwd maar vertegenwoordigen wel een groot deel van de bezoekers. Hun aantal steeg in de eerste 8 maanden van het jaar met 11%.

Britten komen terug

Waarom doet het toerisme in Brugge het nog beter dan verleden jaar? Naast een toename van bezoekers uit het binnenland tellen we meer bezoekers uit die buitenlandmarkten die al sterk vertegenwoordigd zijn: meer Spanjaarden, meer Duitsers en vooral meer Britten. Dit is vooral voor het verblijfstoerisme goed nieuws want de Britten zijn terug met voorsprong de belangrijkste herkomstmarkt. Burgemeester Renaat Landuyt: “De goede cijfers tonen aan hoe veerkrachtig het toerisme in Brugge wel is. Het slechte jaar 2016 is niet meer dan een verre herinnering die we definitief achter ons laten liggen. Ook de winkelende bezoekers uit de buurgemeenten zijn terug van weggeweest. Blijkbaar wordt er niet meer getwijfeld aan de toegankelijkheid van Brugge.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.