Home > Tom Soupart uit Knokke-Heist vraagt om hulp voor getroffen Filipijns surfparadijs Siargao

Tom Soupart uit Knokke-Heist vraagt om hulp voor getroffen Filipijns surfparadijs Siargao

Geschreven op 11 januari 2022 om 15:24 door Mario De Wilde

Op 16 december werd in de Filipijnen het surfparadijs Siargao getroffen door supertyfoon Rai. Deze orkaan, aangekondigd categorie 1-2, groeide plots uit tot een alles verwoestende categorie 5. Met windsnelheden van meer dan 270 km/u werd zowat alles kapotgewaaid wat los kon. Tom Soupart uit Knokke-Heist was ter plaatse, kon zich op tijd in veiligheid brengen, maar beleefde bange uren. De nachtmerrie begon pas echt toen de orkaan uitgeraasd was. Tom Soupart (33) leerde op jonge leeftijd surfen en kwam zo terecht op Surfers Paradise. Als jobstudent gaf hij er jarenlang de surf en kitelessen, en met de start van Lakeside Paradise raakte hij ook gepassioneerd door het wakeboarden. Hij nam er de functie van sportmanager op zich. De winters spendeert Tom in de Filipijnen, en meer bepaald op het eiland Siargao. De locatie werd onlangs nog uitgeroepen tot “het mooiste eiland van Azië” , een magneet voor surfers, mensen die rust en schoonheid zoeken en “digital nomads”. Bovendien deelt Tom er zijn opgedane ervaring met het ‘Siargao Wakepark’, een van de meeste unieke locaties om de sport te beoefenen, de nummer 1 toeristische attractie aldaar.

Siargao werd als eerste getroffen. Tom zat er middenin en heeft alles van op de eerste rij meegemaakt, alsook het oog van de storm waarbij het plots even terug ‘windstil’ wordt, waarna de hel terug losbarst. “Het was een helse ervaring”, vertelt Tom. “We zaten met dichte vrienden onder een tafel in de keuken van het wakepark. We hoorden hoe de stormwind buiten alles losrukte en immense vernielingen aanrichtte. Tegen onze muren hoorden we alles inbeuken wat rondvloog. De regen werd naar binnen geperst door de spleten van deuren en ramen. Na de storm volgde een apocalyptische ervaring waarbij je precies in een zombie film terecht kwam, zonder zombies dan… Enkel de betonnen structuren waren blijven staan. Alles gebouwd uit hout was verdwenen of beschadigd , evenals alle daken…Siargao wakepark was zo goed als verwoest…”

Momenteel is er nog steeds geen elektriciteit, geen gsm-signaal en geen stromend water. Dit zal nog enkele maanden duren mits het een groot werk is om alle structuren te herstellen die dit voorzien. Via een eerste lokale oproep verzamelde Tom in eerste instantie donaties voor het voorzien van eten en drinkbaar water voor de lokale bevolking. Die zijn namelijk het meest getroffen, mits de meesten geen huis of onderdak meer hebben. Een volgende stap is het voorzien van proper water en elektriciteit. Hiervoor zoekt Tom naar donaties voor de aankoop van een generator. Deze kost om en rond de 10.000 euro en kan het water filtratie station doen draaien zodat iedereen terug drinkbaar water ter beschikking heeft. In een latere fase kan deze generator dan ook ingeschakeld om het wakeboard park weer op te starten. Daarna komt het herstel van het toerisme en de jobs die hier aan vast hangen.

Om dit alles te steunen kan je vrijblijvend een bedrag naar keuze overschrijven naar het rekening nummer
BE24001347101038 (Tom Soupart). Alle beetjes helpen, bedrijven kunnen indien nodig ook een factuur verkrijgen via het wakeboard park. (mail naar tsoupart@icloud.com). Tom houdt ons op de hoogte en probeert zoveel als mogelijk zijn sociale media te updaten. Het is zoeken naar gsm-signaal op verdere plaatsen op het eiland. Je kan hem volgen via @tomsoupart en @siargaowakepark op instagram en facebook.

Foto: Tom Soupart (rechts) met zijn team en voedselpakketten

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.