Home > Tom Hillewaere is Kortrijks gezicht kandidatuur als Culturele hoofdstad van Europa 2030

Tom Hillewaere is Kortrijks gezicht kandidatuur als Culturele hoofdstad van Europa 2030

Geschreven op 16 januari 2023 om 15:23 door Mario De Wilde

Tom Hillewaere trekt kandidatuur van Kortrijk als Culturele hoofdstad van Europa 2030. Het grote publiek kent Tom (39) als sterke man achter de succesvolle musical 1302 ‘de Slag der Gulden Sporen’. Hij liet honderden vrijwilligers boven zichzelf uitstijgen en speelde zelf op indrukwekkende wijze één van de hoofdpersonages ‘Jacques de Châtillon’. Hij blijft deeltijds operationeel directeur bij LAGO en trekt daarnaast de kandidatuur van Kortrijk voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030.

“Kort na de musical begon het idee te rijpen om Tom te strikken. We hebben iemand nodig die de streek ademt. Iemand die van aanpakken weet, artistiek talent heeft, mensen samenbrengt en ‘onvermoeibaar’ is. Bovendien is Tom ook iemand die altijd op een breed publiek mikt. Dat is belangrijk want onze kandidatuur moet iets zijn waar alle Kortrijkzanen trots op zijn. Onze kandidatuur moet ook zoveel mogelijk kunstenaars ‘van hier’ een podium geven en ook daar is Tom heel sterk in. Ik kan me geen betere trekker inbeelden. Met Tom hebben we meteen onze eerste keus beet”, zegt Axel Ronse, schepen van cultuur
“Mijn uitdaging is om met zo veel mogelijk Kortrijkzanen en Kortrijkse verenigingen te werken aan deze kandidatuur, waarbij ik geloof dat Kortrijk terecht ambitieus mag zijn. De voorbije jaren is Kortrijk een steeds aantrekkelijkere stad geworden, groot genoeg voor ambitie en klein genoeg voor gezelligheid. Meer en meer toeristen uit binnen- en buitenland vinden de weg naar Kortrijk, dat zagen we ook met de spektakelmusical 1302. Maar bovenal mag elke Kortrijkzaan trots zijn op zijn stad en moet ieder zich kunnen identificeren met Kortrijk! Persoonlijk ben ik erg opgetogen met deze kans en het vertrouwen van Axel Ronse en het stadsbestuur. Samen met de medewerkers van Stad Kortrijk zal dit traject Kortrijk nog sterker maken en gaan we alles doen voor de kers op de taart in 2030”, voegt Tom Hillewaere, projectleider Culturele Hoofdstad 2030, daar graag aan toe.

Tom krijgt nu de opdracht om de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad heel zichtbaar te maken. De eerste stap is een groots artistiek event rond mentaal welzijn in 2024 waarbij Kortrijk ‘zal doen alsof het culturele hoofdstad is’. Dat zal in nauwe samenwerking worden georganiseerd met onze kunstenaars, ondernemers, welzijnswerkers en mensen uit het onderwijs.

Daarnaast zet Tom ook een zelfstandige organisatie op die instaat voor het indienen en verdedigen van de Kortrijkse kandidatuur en heeft hij de eindverantwoordelijkheid voor het opmaken van het bidbook. De exacte timing van Europa is nog niet bekend maar naar alle waarschijnlijkheid zal in 2025 bekendgemaakt worden welke Belgische stad naast een stad uit Cyprus en een stad uit een kandidaat lidstaat in 2030 de culturele hoofdstad van Europa mag leveren.

Wie is Tom?
Tom is afkomstig uit Moorsele, en studeerde aan de KUL af als Master in Finance (handelsingenieur). Na zijn studententijd woonde hij steeds in Kortrijk en werkte hij 6 jaar voor Stad Kortrijk (directie sport). Na een passage bij vzw Roeland in Gent werd Tom operationeel directeur bij LAGO. In zijn vrije tijd was en is Tom actief bij vele verenigingen in het Kortrijkse, vanuit zijn passie voor muziek, theater, musical, … Tom is actief in verschillende musicalverengingen zoals Bohemian Productions (Sint-Niklaas) en Arte del Sueno (Harelbeke) en hij is één van de vaste zangers bij Mainstream Music Band, (Kortrijk). Verder zingt Tom bij verschillende gelegenheidsbands in de regio. In de zomer van 2022 organiseerde Tom aan de Leieboorden in Kortrijk de musical ‘1302, de Slag der Gulden Sporen’, met lokaal talent, vele figuranten en vrijwilligers en bovenal een ongelooflijk sterke kern, geworteld in verenigingen uit het Kortrijkse.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.