Home > Toeristisch onthaal Kortrijk krijgt tijdelijke stek in bezoekerscentrum Begijnhof

Toeristisch onthaal Kortrijk krijgt tijdelijke stek in bezoekerscentrum Begijnhof

Geschreven op 8 februari 2020 om 10:52 door Mario De Wilde

Het toeristisch onthaal belandde in 2006 in de Groeningeabdij met als idee dit te combineren met het museum Kortrijk 1302. Sinds het begin van vorig decennium begonnen de bezoekersaantallen echter te dalen. Binnenkort sluit het museum 1302 in het kader van de bouw en inrichting van een nieuw museum. Het stadsbestuur besliste daarom in te grijpen en het toeristisch onthaal vanaf januari 2021 tijdelijk een nieuwe plek te geven in het bezoekerscentrum van het Begijnhof. Het wordt een samenwerking tussen Toerisme en de vrijwilligers die het bezoekerscentrum uitbaten. De komende jaren wordt een traject opgezet om een nieuwe definitieve locatie te bepalen voor het toeristisch onthaal.

Tijdelijke relocatie door sluiting museum en dalende bezoekersaantallen

Vraag 100 Kortrijkzanen waar het toeristisch onthaal zich bevindt van hun eigen stad, hoeveel zouden er het antwoord weten? En wat geldt voor de inwoners, geldt des te meer voor de toeristen van onze stad. In tegenstelling tot het aantal toeristen dat jaar na jaar blijft stijgen in de Guldensporenstad is er het laatste decennium een dalende trend te zien in de bezoekersaantallen van het toeristische onthaal (zie grafiek). De bezoekersaantallen daalden van 40.248 in 2010, daalden tot 25.895 in 2017. De stad hoopt deze tendens te doorbreken met de verhuis naar een nieuwe locatie. Een verhuis dringt zich sowieso op gezien de nakende sluiting van en werken aan het museum Kortrijk 1302. Om een definitieve locatie te bepalen voor het toeristisch onthaal is tijd nodig en moeten business cases worden opgesteld. Daarom kiest het stadsbestuur voor een tijdelijke relocatie in het bezoekerscentrum van het Begijnhof.

Een samenwerking tussen toerisme en vrijwilligers van het Begijnhof

We kiezen voor een integratie van het Museaal en Toeristisch onthaal Begijnhof. Dit betekent dat bij sluiting 1302 eind 2020 het bestaande personeel van musea overgaat naar de toeristische balie Begijnhof. De baliemedewerkers van toerisme en de vrijwilligers van het Begijnhof zullen zij aan zij werken. De opdrachten van de vrijwilligers blijven dezelfde, optreden als ambassadeur van het Begijnhof en van de stad.

Reden nummer 1 waarom de bezoekersaantallen dalen, is de weinig bekende locatie van het loket. De toeristen weten het niet zijn en de huidige locatie ligt nu eenmaal niet op een veelgebruikte toeristische wandelroute. De nieuwe locatie zal daar ongetwijfeld verandering in brengen. Het nieuwe onthaal komt in de Begijnhofstraat 2 . Naast de Grote Markt en aan de ingang van één van Kortrijks mooiste toeristische trekpleisters, het Begijnhof. “De verhuis getuigt van gezond verstand. De huidige locatie was te moeilijk om te vinden voor mensen die de stad niet kennen en te ver van de belangrijkste toeristische hotspots.”, legt schepen van Economie Arne Vandendriessche uit. “Met het nieuwe loket zo dicht bij de Grote Markt, St-Maartenskerk en Begijnhof, kan het niet anders dat veel meer toeristen hun weg ernaar zullen vinden. We zullen ons uiterste best doen om toeristen nog beter te informeren over de bekende én minder bekende troeven in Kortrijk.” “We bieden graag een tijdelijke oplossing aan Toerisme Kortrijk. Op vandaag vinden al veel toeristen hun weg naar het Bezoekerscentrum van het Begijnhof en krijgen onze vrijwilligers reeds tal van vragen over bijvoorbeeld andere bezienswaardigheden en de horeca in de stad,” zegt schepen van Onroerend Erfgoed Philippe De Coene. “Toerisme komt niet in de plaats van maar naast de bestaande werking. De vrijwilligers krijgen een volwaardige plaats in het team van het toeristisch onthaal en behouden hun taken die ze op vandaag hebben.”

Toeristisch onthaal nog steeds van deze tijd

Tegenwoordig leven we in een digitale tijd waarin iedereen een smartphone op zak heeft en alles kan vinden op het internet. Heeft een toeristisch onthaal dan nog zijn nut in Kortrijk? Uit een studie blijkt dat meer dan 20 % van de toeristen in de Leiestreek nog naar het toeristisch loket gaat om informatie in te winnen. Het blijft voor velen een eerste kennismaking met de stad. We zien ook dat in vergelijkbare steden als Mechelen en Hasselt, de bezoekersaantallen vlotjes boven de 60.000 gaan. Hasselt lokte 67.391 baliebezoekers in 2018, Mechelen deed nog beter met 79.461.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.