Tips om langer thuis te blijven wonen
Op latere leeftijd blijf je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat is je eigen vertrouwde plek waar je dierbare herinneringen hebt opgebouwd. Maar zodra je gezondheid achteruit gaat, kan dit een uitdaging worden. Gelukkig zijn er heel wat tips die je vitaal houden, je kunnen helpen bij alledaagse taken en je gevoel van veiligheid kunnen vergroten, zodat je een verhuizing misschien wel uit kan stellen. In dit artikel lees je enkele tips.
-
Blijf fit
Beweging is het beste middel om gezond en fit te blijven. Door dagelijks actief te zijn, verbetert onder andere je spierkracht, evenwicht en lenigheid. Daardoor val je niet alleen minder snel, ook wordt de kans op blessures kleiner wanneer dit gebeurt. Naast alle fysieke voordelen werkt beweging ook nog eens bevorderlijk voor de hersenen.
Waarschijnlijk zijn er in jouw gemeente wel sportverenigingen waar je je bij aan kan sluiten. Vaak bieden zij ook speciale programma’s voor ouderen aan. Voelt dit als een te grote stap? Elke dag een stukje wandelen is ook al goed voor de gezondheid.
-
Doe aanpassingen in je huis
Met enkele kleine aanpassingen is het al mogelijk om je huis langer leefbaar te maken. Zo kan traplopen een flinke uitdaging worden wanneer je minder mobiel bent. Het is zonde om zo’n groot deel van je huis niet meer actief te gebruiken. Een traplift is daarom een goede uitkomst als je graag gelijkvloers blijft wonen.
Ook de badkamer is een plek waar een ongeluk snel gebeurd is. Door de natte tegels na het wassen heeft u hier minder grip. Om toch op een veilige manier te blijven douchen kan je een beugel monteren die extra ondersteuning biedt. Wanneer lang staan een probleem is kun je ook een douchestoel plaatsen om het douchen comfortabeler te maken.
-
Gebruik domotica
Tegenwoordig zijn er heel wat technologische ontwikkelingen beschikbaar die het huis een leefbaardere plek kunnen maken. Deze techniek heet domotica. Met dit soort systemen kun je bijvoorbeeld met stembediening de gordijnen dichtdoen, de televisie aanzetten of de verlichting regelen.
Een ander voorbeeld is een slimme rookmelder. Deze vertelt niet alleen waar de brand zich begeeft, maar stuurt ook direct een signaal naar familie of thuiszorg. Zo kan er gelijk gehandeld worden, wat de veiligheid vergroot.
-
Onderhoud een sociaal netwerk
Het is wetenschappelijk bewezen dat sociale contacten een grote invloed hebben op geluk en de kwaliteit van leven. Een actief sociaal netwerk zorgt ervoor dat je mensen hebt waar je op terug kan vallen. Zo kunnen de buren af en toe kijken hoe het met je gaat of helpen als je ziek bent. Zorg er daarom voor dat je deze contacten blijft onderhouden. Ga bijvoorbeeld af en toe dineren met wat vrienden of nodig de buurvrouw soms uit voor een kopje koffie.
-
Draag een alarm met valdetectie
Vallen wordt een groter risico op latere leeftijd. Je bent niet alleen minder mobiel, maar ook kwetsbaarder. Dit kan een onrustig en angstig gevoel geven en ertoe leiden dat je minder graag alleen bent of er zelfstandig op uit gaat.
Een draagbaar alarm met valdetectie kan je helpen die vrijheid terug te krijgen. Sensoren die de hoogte en snelheid meten, registreren de mogelijke valpartij. Via de SOS-knop kan dan een noodcontact gebeld worden. Veel alarmen sturen bovendien een noodbericht wanneer er geen beweging gezien wordt na een val. Zo wordt hulp gelijk ingeschakeld.
Jouw eigen plek
Deze tips helpen je met dagelijkse taken die op den duur wat moeilijker kunnen gaan. Verder bieden ze ook meer veiligheid voor jou en een geruster gevoel bij familie. Zo wordt het misschien mogelijk om langer te genieten van je eigen vertrouwde plek.