Home > Tijdscapsule van Roeselare met foto’s en berichten voor de toekomst wordt begraven onder stadhuis

Tijdscapsule van Roeselare met foto’s en berichten voor de toekomst wordt begraven onder stadhuis

Geschreven op 6 februari 2023 om 12:38 door Mario De Wilde

Maar liefst 1 miljoen liter stadswater per jaar, 70% van de energiekosten én een volledige stookcentrale uitgespaard: het nieuwe stadhuis van Roeselare legt cijfers voor die bewijzen dat de stad het meest duurzaamste stadhuis van Vlaanderen aan het bouwen is. Op de werf van het stadhuis van Roeselare ging op maandag 6 februari een tijdscapsule met berichten voor de Roeselarenaars van de toekomst in de grond. Tegelijk greep de Stad dit moment aan om het andere cadeau voor de generaties na ons toe te lichten: dat van het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen.

Vóór de bouw van het stadhuis waren de inwoners van Roeselare duidelijk over hun verwachtingen. Het moest een toegankelijk en duurzaam huis mét groen worden. Bovendien moesten het historische stadhuis, het belfort en al het aanwezige erfgoed naadloos aansluiten op de nieuwbouw. Zo blijft het vernieuwde stadhuis een herkenbaar baken in het stadscentrum.

“Met die verwachtingen van de Roeselarenaar gingen we aan de slag. Dat zie je zo aan de vlotte voortgang van het bouwproject. Acht maanden na de eerstesteenlegging rijst de eerste verdieping van het nieuwe stadhuis uit de bouwput, is de renovatie van het belfort volop aan de gang én is het tussenstuk tussen belfort en historisch stadhuis verdwenen. Aan dit tempo zal de ruwbouw afgewerkt zijn tegen de zomer van 2023”, aldus chepen voor stadsontwikkeling Nathalie Muylle

Het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen bespaart 1 miljoen liter drinkbaar water
Stad Roeselare bouwt, ondanks de crisissen, erg bewust verder aan het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. In 2019 sprak de Stad die ambitie al uit. Dat betekent concreet: slim ontwerpen, circulair slopen en bouwen en investeren in duurzame materialen en energiezuinige technieken.

Vier jaar later rendeert die keuze des te meer. Want het tussentijdse rapport door BREEAM, een internationaal duurzaamheidskeurmerk, bewijst dat. Het stadhuis ligt nog altijd mooi op koers naar het ‘excellent-label’, een niveau dat maar enkele openbare gebouwen in Vlaanderen krijgen. Voeg daar alle inspanningen aan toe die Roeselare leverde tijdens de circulaire sloop, dat maakt het nieuwe Roeselaarse stadhuis zonder enige twijfel het meest duurzame van Vlaanderen.

Dit bewijzen ook enkele opvallende cijfers uit onderzoeken:

Door de verouderde en energieslurpende panden te vervangen door een ecologische nieuwbouw dalen de energiekosten met 70 procent. Dat is met de huidige energieprijzen extra nodig: de jaarprijs voor de nutsvoorzieningen in de oude panden ging in 2022 gestegen zijn van 200.000 naar 700.000 euro.
Het nieuwe stadhuis spaart maar liefst 1 miljoen liter drinkbaar water per jaar uit omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert voor sanitair en poetsen. Ook het groendak vangt water op voor de tuin. Bovendien zitten in de kelder buffers die bij wateroverlast regen opvangen om de riolen te sparen. Deze buffertanks hebben een capaciteit van de regenwaterputten van 20 gezinnen.
Het nieuwe stadhuis gebruikt warmte van bij ons om te verwarmen én te koelen. Verwarmen gebeurt volledig door het Roeselaarse warmtenet, waardoor er in het nieuwe stadhuis een volledige stookcentrale wordt uitgespaard. Door innovatieve technologie kunnen we echter ook 80 procent van de koeling opvangen met het warmtenet. MIROM sluit het warmtenet aan vanaf midden maart.

BREEAM hecht veel belang aan het welzijn van de medewerkers. Dat neemt het nieuwe stadhuis ter harte. De 300 medewerkers van Stad Roeselare tekenden de afgelopen maanden zelf mee hoe hun nieuwe werkplek er uit zal zien in 2024. Zo werken de stadsmedewerkers mee aan hun eigen gezond kantoor van de toekomst.
De tijdscapsule in de grond: bericht voor de toekomst
Wat zou je in de tijdscapsule stoppen die voor zeker honderd jaar in de grond gaat? Roeselarenaars maakten zelf de keuze na een open oproep welke van hun favoriete voorwerpen ze in de tijdscapsule wilden. Uit de vele reacties selecteerde de projectgroep de stukken die het meest tot de verbeelding spreken over het leven in Roeselare op vandaag. Dit zijn enkele van de stukken die de toekomstige archeologen zullen opgraven:

-Het stadsgedicht ‘Bericht voor de toekomst’ van stadsdichter Edward Hoornaert.
-Een video met persoonlijke wensen van 10 Roeselarenaars, opgenomen op de allereerste nieuwjaarsreceptie voor inwoners.
-Lokale voedingsproducten, zoals pasta van Soubry en een fles Rodenbach.
-Een blik op het leven nu: een smartphone en een prijslijst van brood, een pakje friet, een biertje, … .
-Foto’s van Roeselare en het stadhuis, van nu en vroeger.
-Een kunstwerk van Alfons Blomme en een lp van Tore Denys die de wereldberoemde componist Adriaen Willaert brengt.
-Een Weekbode en een editie van het stadsmagazine.
-Miniatuur-fietsertjes zodat onze koersstad belicht wordt.
-Een lijst van medewerkers van het stadhuis op vandaag.
-Een carnavalspakket.
-En nog wat leuke verrassingen die pas ontdekt zullen worden bij de opening.

De tijdscapsule ging in de grond onder het goedkeurende oog van burgers die van bij de start hun stem gaven in het participatietraject, schepen voor stadsontwikkeling Nathalie Muylle en burgermeester Kris Declercq. De tijdscapsule ligt onder het atrium van het stadhuis, waar je in 2024 de balie van 1788 en Burgerzaken vindt. Verwacht wordt dat het een héél eind duurt voor de koffer het daglicht ziet. De duurzame materialen én de gestructureerde manier van bouwen zorgen voor een levensduur van minstens honderd jaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.