Home > Tientallen bordjes duiden voortaan trage wegen in Gemeente Kortemark aan

Tientallen bordjes duiden voortaan trage wegen in Gemeente Kortemark aan

Geschreven op 8 april 2020 om 15:42 door Mario De Wilde

Sinds begin april verschijnen er her en der nieuwe bordjes in het straatbeeld van Kortemark en deelgemeentes. Ze duiden aan waar er zich trage wegen bevinden: buurt- en kerkwegels die openbaar en dus toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers. Alles samen gaat het om een kleine 80-tal bordjes met het symbool van de boom, voor zowat 40 trage wegen.
Het is het resultaat van een lange weg die de voorbije jaren werd afgelegd. In 2017 boog de gemeentelijke milieuraad zich over een gestructureerde aanpak en richtte hiervoor een aparte werkgroep op. Die lijstte alle huidige trage wegen in onze gemeente op volgens bepaalde criteria: sommige trage wegen liggen er op vandaag al perfect bruikbaar bij, andere hebben een opfrisbeurt nodig. En dan zijn er ook de trage wegen die zichtbaar in het landschap liggen maar nu nog, al dan niet gedeeltelijk, afgesloten zijn. Voor sommige ware het nuttig als ze heropend werden, andere zouden geen meerwaarde geven.
Passende naamgeving
Patrick Deruytter, die ook deel uitmaakt van deze werkgroep, ging op zoek naar de oorspronkelijke namen van de buurtwegels, zodat elke trage weg ook de gepaste naam kon krijgen. Zo kan je wel eens gaan stappen in de Kleine Cortemarckhellestraat, de Haessackwegel of langs de Herenakkerweg.
Met de plaatsing van de bordjes is het voor elke recreatieve gebruiker ook duidelijk dat er doorheen gewandeld en/of gefietst mag worden. Bovendien kan een trage weg voor sommigen ook een ideaal alternatief zijn om als zwakke weggebruiker druk autoverkeer te vermijden, bijvoorbeeld voor de schoolgaande jeugd. De gemeentelijke mobiliteitsdienst maakt daarom momenteel, in samenwerking met de WVI, werk van een inventarisering van zogenaamde ‘missing links’: alternatieve verbindingswegen die de laatste nodige schakel in veiliger verkeer zouden kunnen betekenen. Daarmee is het laatste hoofdstuk van het verhaal echter nog niet geschreven. Deze realisatie opent immers nieuwe perspectieven: zo behoort het tot de mogelijkheden om dit aanbod van trage wegen eens in een handige overzichtskaart te gieten en wordt er nagedacht over een intergemeentelijke samenwerking voor het gezamenlijke onderhoud van deze trage wegen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.