Home > Thermocar brengt morgenavond gevels van Houtem, Pervijze en Proven in kaart

Thermocar brengt morgenavond gevels van Houtem, Pervijze en Proven in kaart

Geschreven op 19 januari 2019 om 13:59 door Mario De Wilde

Morgenavond 20 januari vertrekt een thermocar in Pervijze om alle voorgevels te scannen op energieverliezen. Vanuit Pervijze rijdt de wagen verder naar Houtem en Proven. In de loop van de avond en nacht worden zo 1400 Westhoekhuizen gescreend. Voor een optimaal resultaat, moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. Aanstaande zondag voorspellen ze dus ideale weersomstandigheden. Om 19 uur start de thermocar in Pervijze. Daarna is Houtem aan de beurt. Eindigen doen ze in Proven.

Straatthermografie

Een gevelscan of ‘straatthermografie’ is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera brengt het energieverlies langs muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, garagepoorten … in beeld. De camera wordt op het dak van een auto gemonteerd. De thermocar brengt zo alle voorgevels in beeld. Elke inwoner kan zo via een unieke warmtefoto van zijn woning weten hoeveel (en vooral ook waar) energie verloren gaat. De resultaten worden in de tweede helft van maart voorgesteld.

Energieke dorpen

Deze actie kadert binnen het project Energieke Dorpen. Energieke dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader. Met Energieke Dorpen willen we mensen bij elkaar brengen om samen aan de slag te gaan rond het besparen en het opwekken van energie in het buitengebied. Er is een algemeen aanbod voor alle dorpen van Diksmuide, Poperinge en Veurne. Daarnaast werd in elke gemeente nog 1 dorp geselecteerd voor een meer doorgedreven begeleiding van zijn inwoners bij het besparen van energie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.