Home > Ter Groene Poorte in Brugge noteert opvallende stijging van leerlingen in voedingsberoepen

Ter Groene Poorte in Brugge noteert opvallende stijging van leerlingen in voedingsberoepen

Geschreven op 1 september 2022 om 11:19 door Mario De Wilde

De horeca, en bij uitbreiding de voedingssector, kreunt onder personeelstekort. Overal zijn handen tekort en werk op overschot. De positieve noot komt vandaag uit het onderwijs waar voedingsschool Ter Groene Poorte op 1 september start met een stevige plus in het leerlingenaantal. “En dat is een tijdje geleden”, vertelt algemeen directeur Iris Cornette. “De voorbije jaren bleven we min of meer stabiel, maar vandaag starten we met 1025 leerlingen en dat zijn er 57 meer dan de 968 leerlingen waarmee we op 1 september 2021 van start gingen.”

De verklaring is moeilijk aan één factor toe te schrijven. “Enerzijds voel je dat onze missie ‘hier leert ons land wat lekker is’ werkt. Op Ter Groene Poorte wordt mee bepaald wat er over x aantal jaar op het bord van de bevolking komt. We moeten innovatief en toonaangevend lesgeven om iedereen mee te nemen in de verandering van onze voeding en onze eetgewoontes.”

Anderzijds is er natuurlijk de werkzekerheid. “In coronatijden hebben we gezien dat de voedingssector bleef draaien. Bakkers en slagers stonden er, en ook de horeca vond zichzelf opnieuw uit met take away en andere concepten. Een enorme veerkracht werd geëtaleerd. Mensen beseffen nu misschien nog meer het belang van de voedingssector en het feit dat er altijd werk zal zijn, stimuleert. Bovendien is het een creatieve sector waarin een ongelofelijke dynamiek schuilt.”
Ter Groene Poorte zette de voorbije jaren ook in op vernieuwing van de infrastructuur. “Ook dit kan een reden zijn”, geeft Cornette mee. “De slagerijschool werd vijf jaar geleden helemaal vernieuwd, de nieuwe bakkerijschool opende exact een jaar geleden de deuren en nu gaan we onze hotelschool onder handen nemen. Bovendien investeerden we in de zomervakantie ook in een foodtruck en werd de grootkeuken en het schoolrestaurant gemoderniseerd.”

Cornette is uiteraard tevreden met de stijgende cijfers: “Hopelijk is dit geen one shot, maar een keerpunt waarin de opleidingen binnen de voeding opnieuw opgewaardeerd worden en aantrekkelijker worden. We zijn in ieder geval klaar om met ons korps onze kennis en vaardigheden door te geven aan the next generation topchefs, meesterbakkers en slager-traiteurs.”

 Foto directieleden Christine Dhondt en Iris Cornette

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.