Home > Tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ in Kortrijk toont tijdloosheid van begijnhoven

Tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ in Kortrijk toont tijdloosheid van begijnhoven

Geschreven op 1 maart 2019 om 16:21 door Mario De Wilde

Het Kortrijkse begijnhof ontvangt vanaf vandaag de rondreizende tentoonstelling “Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds”. De expositie brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld. Van 1 tot 30 maart is in de Sint-Annazaal van het Sint-Elisabethbegijnhof de tentoonstelling “Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds” te zien. In 2018 was het twintig jaar geleden dat de dertien Vlaamse begijnhoven door de Unesco werden erkend als werelderfgoed. Naar aanleiding daarvan werd een boek gemaakt over de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven. Daar hoort ook een expositie bij, die in woord, beeld en film de begijnhofcultuur tot leven brengt. Boek en expositie zijn het werk van de West-Vlaamse illustrator/tekenaar Stefaan Kerkhof, zijn zoon, filmmaker Alexander Kerkhof en onderzoekster Maria Lammerant. Zij bezochten veertig begijnhoven in Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland. Stefaan maakte tekeningen, Alexander volgde met de camera in de hand en legde het leven zoals het nu is in de begijnhoven vast. Kunsthistorica, theologe en vertelster Mieke Felix schreef enkele stukken over de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de begijnenbeweging.

Boek en tentoonstelling geven zowel een historisch als actueel beeld van dit uniek erfgoed in de Lage Landen. Het is een combinatie van tekeningen, historische benaderingen, bijzondere verhalen van toen en nu, 360° fotomateriaal en getuigenissen van onder meer Daniël Alliet, priester in de begijnhofkerk in Brussel, beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en musicus Sigiswald Kuijken, bewoner van het begijnhof in Kortrijk. Het begijnhof van Kortrijk is een van die begijnhoven die onder impuls van het OCMW, eigenaar van de site, de afgelopen jaren een nieuwe, eigentijdse invulling heeft gekregen. Mee dankzij de erg grondige renovatie van de huisjes, die verhuurd worden, werd van het begijnhof een toeristische trekpleister gemaakt. Om het begijnhof nog aantrekkelijker te maken is er een kijkwoning ingericht die toont hoe de begijnen leefden aan het eind van de 19e eeuw. In het Huis van de Grootjuffrouw is een aantrekkelijke, rustige koffiebar gevestigd. De Sint-Annazaal werd gerenoveerd, met een belevingscentrum dat de rijke geschiedenis van de begijnenbeweging illustreert en nuanceert, en een mooie
polyvalente ruimte waar activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals de tentoonstelling.

Ook is er in het Kortrijkse begijnhof ruimte gemaakt voor andere activiteiten. Een van de huisjes wordt gebruikt door de vzw Ontrafel, een spin-off van De Bleekweide uit Gent. Ontrafel begeleidt kinderen en jongeren die kampen met pijn, verlies of traumatische ervaringen. Ontrafel koos er specifiek voor om de jongeren en hun gezinnen te ontvangen in de rustgevende omgeving van het begijnhof. Het is een van de eigentijdse invullingen die ook aan bod komt in het boek en de tentoonstelling.

Philippe De Coene, schepen van onroerend erfgoed: “Deze tentoonstelling kan niet meer op zijn plaats zijn dan in de volledig gerenoveerde Sint-Annazaal. Ook bewoners en gebruikers van het Kortrijkse Begijnhof komen aan bod in de tentoonstelling en het bijbehorende boek. Sinds 2014 kwam de grootschalige restauratie van het Begijnhof in een stroomversnelling onder impuls van het OCMW en de Vlaamse overheid. Tegen de zomer van 2020 hopen we de laatste restauratiefase (de laatste huisjes en de buitenaanleg) te kunnen afronden.” De tentoonstelling “Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds” is van 1 tot 30 maart gratis te bezoeken, iedere dag van 10 tot 17 uur, behalve op maandag. Het gelijknamige boek is voor € 29,5 te koop in het belevingscentrum en in de betere boekhandel.

1 reactie

vandendriessche jan
Geschreven op 2019-03-02 22:32:39
graag meer inlichtingen over boek,waar te verkrijgen,prijs,blz,foto........

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.