Home > Tegelijk met einde renovatie is er het boek ‘Het Gouverneurshuis, verborgen parel van Brugge’

Tegelijk met einde renovatie is er het boek ‘Het Gouverneurshuis, verborgen parel van Brugge’

Geschreven op 9 september 2020 om 19:27 door Mario De Wilde

Deze avond was er de voorstelling van het einde van de renovatiewerken aan het Provinciehuis in Brugge. Dat gebeurde in aanwezigheid van Minister-President Jan Janbon en gouverneur Carl Decaluwé die ook als gastheer fungeerde. Zeven jaar hebben de renovatiewerken geduurd maar het was het wachten meer dan waard. Enerzijds werden de gevels aan de tuinzijde en aan de kant van de Breidelstraat gerestaureerd. Anderzijds werd de wintertuin gedemonteerd en later weer gereconstrueerd naar het oorspronkelijk model. Ook de mooie, historische salons werden opnieuw geschilderd. In een vorige fase werden reeds de gevels aan het voorplein hersteld en geschilderd en werd het smeedijzeren hekken aan de straat gerestaureerd en van nieuw bladgoud voorzien. Deze projecten hebben het Hotel van de Gouverneur de grandeur van weleer gegeven.

Na de verwelkoming door Carl Decaluwé was er de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Het Gouverneurshuis. Een verborgen parel in Brugge’ door Maarten Van Steenbergen, directeur-uitgever, uitgeverij Lannoo aan gouverneur Carl Decaluwé en aan de auteurs Björn Crul en Roeland Van Den Driessche. Toelichting werd gegeven door Björn Crul en Roeland Van Den Driessche, de auteurs van het boek. Tot slot was er de overhandiging van het boek door de gouverneur aan Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management. Na de toespraak door minister-president Jan Jambon konden de aanwezigen een exclusieve rondleiding door het gerenoveerde gebouw maken. .

Ook machtig mooi boek

De Burg in Brugge is een plek vol fascinerende gebouwen met een rijke geschiedenis, die al meermaals uitvoerig werd beschreven. Een hoofdstuk ontbrak nog, namelijk dat over de geschiedenis van de ambtswoning van de gouverneur van West-Vlaanderen. In het  boek ‘Het Gouverneurshuis. Een verborgen parel in Brugge’ krijgt u voor het eerst het verhaal over deze ambtswoning. Met steun van de Vlaamse overheid stelde ik de voorbije jaren alles in het werk om de ambtswoning in haar oude glorie te herstellen. Aan de hand van prachtige foto’s en historische documenten biedt het boek een unieke blik achter de gevels van het huis. De bijzondere kunstcollectie en het verblijf van enkele opvallende gasten zoals Napoleon komen uitvoerig aan bod. Bij de gepubliceerde foto’s ontdek je al een aantal van die vooraanstaande gasten die het Gouverneurshuis ooit bezocht hebben. Het boek kwam tot stand mede dankzij de ondersteuning van de Vlaamse overheid, de Provincie West-Vlaanderen en Group Monument.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.