Home > SURPLUZ Brugge: nieuwe samenwerking promoot zorg op maat voor personen met een beperking

SURPLUZ Brugge: nieuwe samenwerking promoot zorg op maat voor personen met een beperking

Geschreven op 3 april 2019 om 10:01 door Mario De Wilde

In het Brugse stadhuis is dinsdag 2 april het nieuwe samenwerkingsverband tussen vereniging Ons Huis (OCMW Brugge) en vzw UNIE-K voorgesteld. Onder de noemer SURPLUZ gaan ze voortaan zorg en ondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking of een niet aangeboren hersenletsel (NAH) bieden, in Brugge en omgeving. Voorzitter Pablo Annys: “Het concept voor een samenwerking tussen Ons Huis en UNIE-K lag eind vorig jaar al op tafel. De directie heeft mij het plan met veel enthousiasme toegelicht. Het was duidelijk dat een samenwerking tal van voordelen bood. Ons Huis en UNIE-K vervullen immers een complementaire opdracht en ze hebben allebei een brokje “overheids-DNA” in de genen zitten. Ons Huis werkt met de steun van het OCMW, UNIE-K doet dat onder andere met de steun van de provincie. Beide organisaties streven kwalitatieve en respectvolle zorg en ondersteuning na voor personen met een beperking.”

Samen de handen uit de mouwen

Ondanks die gedeelde troeven, vergde het matchen en samenvloeien van de opdracht van beide organisaties een stevige inspanning. Maar het resultaat is er: onder de noemer SURPLUZ slaan de twee organisaties de handen in elkaar, om de zorg voor volwassenen met een beperking, nog meer tot maatwerk om te buigen. Ook burgemeester Dirk De fauw is opgetogen over de samenwerking. “In het verleden was ik jarenlang voorzitter van beide organisaties: eerst van UNIE-K als provinciaal deputé en later van Ons Huis als voorzitter van het OCMW”, verduidelijkt De fauw. “Ik ken de organisaties dus bijzonder goed. Dat ze nu samen de handen uit de mouwen te steken, komt personen met een beperking in Brugge én in de hele provincie absoluut ten goede. We profileren ons met SURPLUZ als een nog warmere, socialere stad en regio.”

Zorg in en rond Brugge

SURPLUZ wordt ook gekoppeld aan Pluzpunt, een zorgloket voor de regio. Gedeputeerde Bart Naeyaert onderstreept het belang van die verbrede dienstverlening: “De baseline voor SURPLUZ is ‘Je pluzpunt voor zorg in en rond Brugge’. Het zorgloket zal voortaan alle vragen over zorg en ondersteuning zal opnemen, analyseren en koppelen aan de omgeving die de beste oplossing kan bieden. Het kan UNIE-K, Ons Huis of zelfs een andere organisatie zijn. Pluzpunt wordt gedragen door maatschappelijk werkers van UNIE-K en Ons Huis. Ze streven naar inclusieve oplossingen, op maat van elke cliënt.” De samenwerking SURPLUZ betekent niet dat de aparte spelers uit het werkveld verdwijnen, besluit Pablo Annys nog: “Elke organisatie behoudt uiteraard haar eigenheid, het personeel behoudt ook zijn werkplek. Daarnaast engageren Ons Huis en UNIE-K zich om de kern van hun opdracht en taken, voortaan gezamenlijk en met een gedragen visie op te nemen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we zo de weg van de toekomst inslaan, en kunnen uitgroeien tot een echt duurzame zorgstad.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.