Home > Succesvolle start van buddyproject NEST in Kortrijk

Succesvolle start van buddyproject NEST in Kortrijk

Geschreven op 26 juni 2019 om 14:06 door Mario De Wilde

Deze middag ontvingen ze in Kortrijk de geïnteresseerde buddy families in het dakcafé van het stadhuis voor het nieuwe NEST project. NEST is een samenwerking tussen Stad Kortrijk, hogescholen Howest en VIVES en universiteiten KU Leuven Kulak en UGent Campus Kortrijk waarbij de stad en de onderwijsinstellingen samen inzetten op het bezorgen van een thuisgevoel voor internationale studenten, waaronder ook doctoraatstudenten. Zo’n 30-tal families schreven zich reeds in! Afgelopen academiejaar waren zo’n 600 internationale studenten ingeschreven in de hogeronderwijsinstellingen in Kortrijk. Howest liet eerder al blijken dat heel wat van die internationale studenten op een bepaald moment tijdens hun langdurige opleiding heimwee krijgen naar hun thuisfront omdat ze in eigen stad geen – of moeilijker – connectie kunnen maken met de lokale bevolking. Ook de andere hoger onderwijsinstellingen lieten weten dat ze hieromtrent signalen ontvingen. Het interne buddysysteem van de onderwijsinstellingen, waarbij een student wordt gekoppeld aan een internationale student, werkt vooral goed tijdens de eerste maanden wanneer vooral praktische informatie in en rond de campus wordt meegedeeld. Tijdens de weekends en verlofperiodes vermindert het contact meestal tussen de internationale student en hun buddy.

Buddyproject

Daarom werd NEST in het leven geroepen, een nieuw buddyproject waarbij internationale studenten gekoppeld worden aan een lokale familie. Het concrete doel van die koppeling is niet de uitwisseling van praktische informatie, die steeds bij de onderwijsinstellingen voor handen is, maar het voorzien van een huislijke sfeer, nevenactiviteiten en een lokale link. Samen kunnen de families met de studenten gewoon televisiekijken, aanschuiven voor een lekker huisgemaakte lunch, deelnemen aan een tuinfeest. De families moeten niet instaan voor een slaapplaats of onkosten maken die gepaard gaan met de opleiding van die persoon.

Al meer dan 30 families

In mei 2019 werd een oproep gelanceerd naar vrijwillige families, gezinnen met kinderen of zonder kinderen, alleenstaanden, gepensioneerden en alle geïnteresseerden. Dankzij de sterke verspreiding in de pers, kregen we op heel korte tijd een respons van meer dan 30 families die zich hiervoor willen engageren. Families hebben zich aangemeld om verschillende redenen; sommigen waren eerder al zelf op uitwisseling, sommigen ontmoetten al toevallig internationale studenten, sommige gezinnen hebben kinderen die zelf net het huis uit zijn… Alle families willen de student centraal zetten en hun leefwereld buiten de campusmuren uitbreiden. De koppeling tussen de buddygezinnen en de internationale studenten zal gebeuren van zodra de studenten gestart zijn in het academiejaar 2019-2020. Zowel de onderwijsinstellingen als de stad blijven de studenten en de buddygezinnen ondersteunen en opvolgen.

Je kan je nog steeds aanmelden als vrijwillige familie via joke.coulembier@kortrijk.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.