Home > Succesvolle 6de editie van Bijensymposium in Knokke-Heist

Succesvolle 6de editie van Bijensymposium in Knokke-Heist

Geschreven op 29 april 2023 om 07:18 door Mario De Wilde

Eergisteren donderdag kwamen meer dan 150 mensen samen tijdens de 6de editie van het Bijensymposium. In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist stond de bij centraal, met tal van sprekers, workshops, wandelingen en informatieve fietstochten. Het symposium heeft als doel om het belang van de bij extra in de kijker te zetten. En dat is aardig gelukt.

Ervaringen uitwisselen
Bijzondere aandacht was er voor het PDPO-project Kruisbestuivers, getrokken door Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist. Zij namen gedurende 3 jaar 12 gemeenten mee op sleeptouw. Projectmedewerkers uit de verschillende organisaties en drie schepenen van de deelnemende gemeenten deelden hun ervaringen.

Wind onder de vleugels voor bijen
Tijdens het Kruisbestuivers-project werden alle gemeenten geprikkeld om de bijen wind onder de vleugels te geven. Inwoners engageerden zich in de opgerichte bijenwerkgroepen en werkten een bijenactieplan uit. Experts van Natuurpunt Studie legden het verborgen bijenleven bloot. Met ludieke bijbordjes werden niet enkel inwoners gesensibiliseerd, maar ook naburige gemeenten geïnspireerd.

De handen werden uit de mouwen gestoken met aanleg van bijennestheuvels, demotuinen, bloemenweides, zaadwinningspercelen, biobloembolstroken, bloeiend struikgewas en bestuiversvriendelijke bomen. Ook door aanpassing van beheer kregen heel wat groene plekjes een make-over. Zo kregen gazons een fleurige hanenkam, knotbomen kapsels van variërende lengte en hagen een bloeiende haardos.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.