Succes brengt schaarste aan leeggoed: Brouwerij De Halve Maan doet oproep naar brede publiek
Brouwerij De Halve Maan heeft er al een opmerkelijk voorjaar op zitten, met een stevige groei van meer dan 30% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Niet alleen het vlaggenschip ‘Brugse Zot’ blijft verder groeien, ook de jongste innovaties zoals ‘Sportzot’ en de nieuwste editie van ‘Straffe Hendrik Wild 2019’ doen het heel goed. De overname van de productie van ‘Brugs Tarwebier’ ligt mee aan de basis van de positieve cijfers. Sedert de herstart van de brouwerij in 2005, met de lancering van Brugse Zot, groeit De Halve Maan al elk jaar met “double digits”. Maar de groei die zich dit jaar aftekent, is buiten verwachting, waardoor de brouwer nu met leeggoed problemen geconfronteerd wordt. Net nu de (hopelijk) warme zomer zich aankondigt, zijn de voorraden leeggoed zo goed als uitgeput, en dreigt de productie hierdoor dus stil te vallen. De brouwerij roept nu via alle mogelijke kanalen haar klanten op om zo snel mogelijk lege kratten en vaten bij de brouwerij terug binnen te brengen zodat ze hergebruikt kunnen worden.
Trage rotatie uit buitenland
De Halve Maan is een fervente voorstander van het circulaire systeem van herbruikbaar leeggoed met statiegeld. Zowel flessen in kratten als vaten worden op de markt gebracht in herbruikbare verpakkingen. Voor lokaal gebruik heeft dit systeem een positieve invloed op de ecologische voetafdruk van haar activiteiten. Voor verre export (buiten een straal van 1500 km van de brouwerij) is een retoursysteem dan net weer niet meer voordelig en wordt er met speciaal daartoe ontwikkelde “one way” verpakkingen gewerkt die 100 % recycleerbaar zijn.
De brouwerij had nochtans maatregelen genomen, en extra hoeveelheden nieuwe kratten en vaten aangekocht. Maar toch blijkt de groei sterk boven de verwachtingen en dreigt nu een tekort. Ondanks het mindere weer van de laatste weken blijft de vraag naar de bieren van de brouwerij bijzonder hoog. Brouwerij De Halve Maan is ook steeds actiever op export in de buurlanden, waar ook met retour leeggoed gewerkt wordt. Doordat de vaten en kratten over een verdere afstand moeten terugkeren, zorgt dit voor een tragere rotatie, wat extra druk zet op het leeggoed probleem van de brouwerij.
Dorstige zomermaanden opvangen
De Halve Maan roept nu haar klanten op om zo snel mogelijk leeggoed terug naar de brouwerij te sturen. Xavier Vanneste: “Er zijn tienduizenden kratten en vaten in omloop… de mensen kunnen ons echt helpen door die lege kratten en vaten zo snel mogelijk naar de brouwerij terug te sturen! Hoe meer en sneller de kratten roteren, hoe efficiënter en ecologischer dit retoursysteem kan werken”. De groothandels en distributeurs worden gevraagd om hun magazijnen na te kijken en leeggoed te sturen. Ook via sociale media zal de oproep verspreid worden om ook bij consumenten de oproep te lanceren. Net nu voor de aanvang van de zomer moet de brouwerij op volle toeren kunnen draaien om de dorstige zomermaanden te kunnen opvangen. Deze week moest de nachtploeg (3e ploeg) in de bottelarij worden gestopt wegens een tekort aan leeggoed. De brouwerij hoopt nu aan de hand van deze oproep zo snel mogelijk weer op volle kracht te kunnen produceren. Ook extra bestellingen van kratten en vaten moeten ervoor zorgen dat de consumenten zo weinig mogelijk stock onderbrekingen zouden ondervinden. Sedert 1856 is Brouwerij De Halve Maan al in handen van de familie Maes-Vanneste, vandaag staat de 6e generatie aan de roerstok met Xavier Vanneste. De brouwerij is gelegen in het historische stadscentrum van Brugge, waar het alles doet om 100% van haar bieren lokaal te blijven brouwen. Enkele jaren geleden kwam de brouwerij nog in de belangstelling met de aanleg van haar ondergrondse bierpijplijn: een ecologische oplossing om de historische brouwerij te verbinden met haar bottelarij net buiten de stad.