Home > Studiebureau Jonckheere uit Brugge wint prestigieuze Liantis awards 2019

Studiebureau Jonckheere uit Brugge wint prestigieuze Liantis awards 2019

Geschreven op 11 oktober 2019 om 10:35 door Mario De Wilde

In het Concertgebouw van Brugge reikte hr-dienstengroep Liantis gisterenavond de 19de Liantis awards uit. Studiebureau Jonckheere uit Brugge en dienstenchequebedrijf Sthep uit Peer vielen in de prijzen met hun vernieuwende projecten, terwijl de awards bij de studenten naar de Brugse Inge Desmet (Syntra West) en de Antwerpse Claudia Rooman (UGent) gingen.

Winnaars Welzijn en Preventie

Doorgedreven e-mailpolicy: Studiebureau Jonckheere
Studiebureau Jonckheere uit Brugge – dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten – kaapte de hoofdprijs weg met een wel erg unieke e-mailpolicy. “Alle e-mails aan medewerkers komen centraal toe dankzij een IT-systeem en we sturen de berichten dagelijks maar op twee momenten door naar onze 35 medewerkers”, vertelt zaakvoerder Koen Jonckheere (49). “Zo proberen we de e-mails – die toch vaak een stoorfactor zijn – te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze teveel mails sturen.” Daarnaast geldt er in het bedrijf ook een bibliotheekuur. “Dat houdt in dat we elkaar intern niet storen tijdens de eerste twee werkuren van de dag”, vertelt Koen. “Met onze aanpak willen we het welzijn van onze medewerkers verhogen, betere kwaliteit nastreven en een stabiele werkomgeving creëren. Onze medewerkers ervaren dit zeker als iets positief.”

Strijd tegen vervelend beestje: studente Inge Desmedt (Syntra West)
Inge Desmedt (48) uit Brugge werkt als directiesecretaresse bij Wallenius Wilhelmsen Logistics in Zeebrugge. Ze heeft een passie voor welzijn en volgde daarom de opleiding Preventieadviseur niveau II bij Syntra West. “Mijn werk heeft de titel ‘Loods ter bestrijding van de bruingemarmerde stinkwants: risicoanalyse en preventiemaatregelen’. Concreet is het zo dat we met ons bedrijf auto’s uitvoeren, onder meer naar Australië en Nieuw-Zeeland. Die landen vragen expliciet dat we de stinkwants – een beestje dat zich in de auto’s nestelt – behandelen en doden. Dat doen we door onze loods met ventilatoren te verhitten tot minimum 60 graden. Dat zorgt voor veel risico’s voor de medewerkers in die loods. “Daarom heb ik met mijn eindwerk concrete preventiemaatregelen uitgewerkt.”

Winnaars Personeelsbeleid

Gemotiveerde loopbaancoaches: dienstenchequebedrijf Sthep
De hoofdprijs in de categorie Personeelsbeleid was dit jaar voor dienstenchequebedrijf Sthep uit Peer met hun project rond loopbaancoaches. “Deze jobcoaches vormen de contactpersonen tussen onze huishoudhulpen en de klanten. Zo krijgen onze 100-tal huishoudhulpen begeleiding op de werkvloer en een concreet aanspreekpunt als er zich iets voordoet. Langs de andere kant bezoeken de jobcoaches ook onze klanten op voorhand om een goeie match te maken met de huishoudhulp. Bovendien kennen ze zo de situatie goed als er zich toch iets voordoet”, vertelt zaakvoerster Wendy Janssen (47). Het systeem met jobcoaches werpt ook zijn vruchten af. “We merken dat onze medewerkers zich hierdoor enorm betrokken en begeleid voelen.”

Doelgericht jongeren rekruteren: studente Claudia Rooman (UGent)
De 23-jarige masterstudent Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid Claudia Rooman (UGent) uit Antwerpen schreef een werk rond het doelgericht aantrekken van jongeren. Zo stelde de Europese Commissie eerder al vast dat de aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt specifieke aandacht vraagt. “Dus heb ik in mijn masterthesis onderzocht waar het misloopt. Wat houdt jongeren tegen om te solliciteren? En is er misschien een mismatch tussen wat jongeren denken te bieden en wat de arbeidsmarkt vraagt?”, legt Claudia uit. De conclusies zijn opvallend. “We zien dat jongeren zich minder aangetrokken voelen tot jobs waar bijvoorbeeld een persoonsvereiste instaat zoals ‘je bent gedisciplineerd’, waarvan ze vermoeden dat de werkgever dit per definitie niet in hen zal zien omdat ze jong zijn.”

Vinger aan de pols
De Liantis awards wordt uitgereikt aan twee studenten en twee professionals voor hun innovatieve projecten op het vlak van Personeelsbeleid en Preventie & Welzijn. Een onafhankelijke jury van specialisten uit de bedrijfs- en academische wereld koos deze laureaten. De winnende studenten kregen onder meer een cheque van 1.250 euro om hun droom of project te realiseren, terwijl de twee bedrijven hun winst verzilverden met een geïntegreerd gezondheidsbeleid op maat van hun onderneming.

Foto vlnr: Wendy Janssen (Sthep), Philip Van Eeckhoute (Liantis-CEO), Inge Desmedt (studente), Jozef Vandenberghe (Liantis-voorzitter) en Koen Jonckheere (studiebureau Jonckheere).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.