Home > Straks kan je in Nieuwpoort mee op een echte Sint-expeditie

Straks kan je in Nieuwpoort mee op een echte Sint-expeditie

Geschreven op 16 november 2022 om 11:53 door Mario De Wilde

De Sint doet zijn intrede in Nieuwpoort op vrijdag 25 november 2022. In de twee daaropvolgende weekends staat een heuse Sint-expeditie op het programma. Via vijf opdrachten helpen deelnemers Sinterklaas in zijn voorbereidingen voor 6 december. Tickets zijn verkrijgbaar via www.visit-nieuwpoort.be.
Op vrijdag 25 november 2022 meert de stoomboot van Sinterklaas en zijn pieten aan in Nieuwpoort. Zij worden omstreeks 13.30 u. aan de Kaai verwelkomd door de kinderen van de Nieuwpoortse scholen en dagverblijven. Daarna gaat het richting Marktplein waar het stadsbestuur om 14 u. Sinterklaas en zijn gevolg ontvangt op de pui van het Stadhuis.

Sinterklaas zal daarna nog een tijdje in Nieuwpoort verblijven, voor een werkvakantie aan zee. Hoofdpiet en Speelgoedpiet zijn geveld door een zware verkoudheid. Dokter S. Peculoos schreef hen een langdurig verblijf aan zee voor om gezonde lucht op te snuiven en terug op krachten te komen.

Hoofdpiet en Speelgoedpiet zijn doorgaans de drijvende krachten achter de grote voorbereidingen van het Sinterklaasfeest op 6 december. Door hun onfortuinlijke verkoudheid komen die voorbereidingen nu in het gedrang. De Sint roept de Nieuwpoortse kinderen op om hun plaats in te nemen en hem een handje te helpen. Dat kan op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 en tijdens het weekend van 3 en 4 december 2022.
Met een heuse Sint-expeditie kiest Stad Nieuwpoort dit jaar voor een andere invulling van het Sinterklaasgebeuren, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “Na de succesvolle Sinterklaasparades van vorige jaren pakken we nu uit met een nieuw concept. Met dit interactief doe-spel staan de kinderen niet langer als toeschouwer aan de kant maar werken ze actief mee om de Sint te helpen. Zo stimuleren we hen om het Sinterklaasverhaal ten volle zelf te beleven. En tegelijk ontdekken ze Nieuwpoort op een leuke, speelse en uitdagende manier.”
Sint-expeditie langs vijf haltes
De Nieuwpoortse kinderen gaan op expeditie langs vijf verschillende plaatsen in de stad. Op die locaties heeft de Sint zijn pakjesfabriek, slaapkamer, keuken, pietenschool en bioscoop ondergebracht. Deelnemers helpen Sinterklaas door bij elke halte een leuke pietenopdracht te vervullen.
Schepen van Jeugd Bert Gunst is ervan overtuigd dat de Nieuwpoortse jeugd de oproep van de Sint in grote getale zal beantwoorden:

“Voor Nieuwpoort is het een grote eer dat Sinterklaas en zijn pieten Nieuwpoort hebben uitgekozen als locatie voor hun werkvakantie. De brave kinderen van onze stad staan te popelen om de taak van piet te mogen vervullen. En ze zullen hun rol met verve spelen. Bovendien is dit een leuke familieactiviteit, perfect om samen te beleven met ouders en grootouders. Die verbindende ervaring vindt het stadsbestuur uitermate belangrijk.” Pendelen tussen de verschillende locaties gebeurt met het Sinttreintje. Er zijn twee startplaatsen waaruit de Sint-expeditie kan aangevat worden: De Barkentijn (Nieuwpoort-Bad) en bezoekerscentrum Westfront (Nieuwpoort-Stad). Tickets kosten 10 euro per persoon en zijn verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme of via www.visit-nieuwpoort.be. Op deze website vind je ook de verschillende startmomenten voor de Sint-expeditie.
Foto: © Jan D’Hondt Ateljé

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.