Home > Stippelmotrupsen spinnen er in Knokke-Heist weer lustig op los

Stippelmotrupsen spinnen er in Knokke-Heist weer lustig op los

Geschreven op 25 mei 2020 om 16:49 door Mario De Wilde

In diverse parken in Knokke-Heist zijn de kardinaalsmutsstippelmotrupsen weer volop in de weer met het inpalmen van hun lievelingsstruiken. Stippelmotrupsen vormen geen enkel probleem voor je gezondheid, maar maken wel heel opvallende en vaak indrukwekkende spinsels. In extreme gevallen kunnen deze rupsen hele bomen of zelfs auto’s inspinnen! Ze zijn 1-1,5 cm groot en leven in groep. Je kan ze vinden op onder andere meidoorn, kardinaalsmuts, appel- en pruimenbomen. Er zijn diverse soorten stippelmotten. De kardinaalsmutsstippelmot is een soort die in Knokke-Heist frequent voorkomt.

Elk jaar vanaf april-mei komen er uit sommige delen van de ruime kustregio meldingen van mensen die ongerust zijn na het zien van rupsen. Anderen hebben zelfs last van gezondheidsklachten nadat ze in contact geweest zijn met bepaalde rupsen. Sommigen denken dat het gaat om eikenprocessierupsen. De grote media-aandacht die er jaarlijks is voor deze rupsen, zorgt er wel soms voor dat mensen ongerust worden van elke rups die ze zien. Het is echter perfect normaal dat we rupsen tegenkomen. Meer zelfs: het zou héél slecht nieuws zijn als we geen rupsen meer zien. De meeste van deze beestjes zijn perfect onschadelijk en enkel bij sommige moet je wat voorzichtiger zijn.
Rupsen gezien: wat kan je best doen?
In paniek slaan is écht niet nodig: door gezond verstand kan je gemakkelijk gezondheidsproblemen vermijden. Bestrijding van rupsen is bijna nooit nodig, want zo bestrijd je niet alleen deze rupsen, maar ook de vele andere soorten rupsen die soms heel zeldzaam zijn. Ook maak je het door bestrijding moeilijker voor hun natuurlijke vijanden zoals vogels. Door dit evenwicht te verstoren, kan je op termijn veel meer problemen veroorzaken dan ze op te lossen. Maak je je ongerust over rupsen in je omgeving, vermijd dan in eerste instantie contact er mee. Na enkele weken of maanden verpoppen ze tot vlinders en vormen ze meestal sowieso geen probleem meer.
Niet krabben aub
Heb je toch gezondheidsklachten (jeuk, huiduitslag, oog- of luchtwegirritatie), krab er dan niet aan, maar was of spoel de huid of ogen goed met schoon lauw water. Neem contact op met je huisarts.
Vormen rupsen een gevaar voor de gezondheid dan zullen de gemeentelijke diensten de nodige bestrijdings- en beschermingsmiddelen inzetten op het openbaar domein. Op privaat gebied dient de eigenaar zelf de nodige stappen te ondernemen en kan hiervoor een firma inschakelen. In de meeste gevallen hoeft niet tot vernietiging overgegaan te worden en volstaat het om een waarschuwingsbericht en een eventuele installatie van een perimeter met afbakeningslint.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.