Home > ‘Stephanie’ van Kortrijkzaan Leonardo Van Dijl wint Ensor Beste Kortfilm

‘Stephanie’ van Kortrijkzaan Leonardo Van Dijl wint Ensor Beste Kortfilm

Geschreven op 21 januari 2021 om 16:51 door Mario De Wilde

Leonardo Van Dijl (28) uit Kortrijk maakte vorig jaar deel uit van de officiële selectie van het filmfestival van Cannes met zijn kortfilm Stephanie en gaat in 2021 met de Ensor voor Beste Kortfilm naar huis. Charlotte Verwimp, die de hoofdrol vertolkt, nam de Ensor in ontvangst. Een driekoppige professionele jury, bestaande uit Bülent Öztürk (Houses With Small Windows en Blue Silence), Britt Raes (Catherine) en Kristof Bilsen (Mother) selecteerde uit tachtig ingeschreven projecten negen kortfilms:

Vervolgens stemde De Ensor Academie Stephanie van Leonardo Van Dijl als winnaar van de Ensor voor Beste Kortfilm. Stephanie is de derde en laatste film van Leonardo zijn sportieve drieluik. In 2013 begon hij aan de LUCA School of Arts in Brussel aan zijn debuut Get Ripped, dat tijdens Outfest Los Angeles de Grand Jury Award in de wacht sleepte. Zijn tweede (afstudeer)film Umpire debuteerde op het Filmfestival van Locarno en kreeg een eervolle vermelding op San Sebastian Film Festival. Umpire leverde hem als kers op de taart een Wildcard (€60.000) van het Vlaams Audiovisueel Fonds op. Dankzij deze steun kon hij, onder begeleiding van Fien Troch (Home) en productiehuis De Wereldvrede, zijn project Stephanie verwezenlijken.

Stephanie vertelt het verhaal van een elfjarige gymnaste, vastberaden om de landstitel te bemachtigen ondanks de hoge verwachtingen die daarmee gepaard gaan. De hoofdrolspeelster Charlotte Verwimp, die de Ensor in ontvangst nam, heeft heel wat gelijkenissen met haar personage. Ze is dit jaar gestart in het middelbaar van de Topsportschool in Gent en heeft al veel moeten opgeven om daar te geraken. Het was voor haar een hele eer om de Ensor in ontvangst te mogen nemen. Graag bedankt ze haar tegenspeelster Sofie Decleir, regisseur Leonardo Van Dijl en de hele cast en crew voor de fijne draaiperiode.

Naast zijn kortfilms werkt Van Dijl ook aan reclame- en muziekprojecten voor onder andere Oscar & The Wolf, School is Cool en het modemerk Prada. Momenteel schrijft Leonardo Van Dijl aan zijn eerste langspeelfilm. Als zijn langspeeldebuut even goed onthaald wordt als zijn kortfilms, dan staat er ongetwijfeld een volgende Ensor nominatie op hem te wachten.

Foto © Kristof Ghyselinck

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.