Home > Stedelijke Academie voor Podiumkunsten StAPwest! in Veurne voorgesteld en het wordt bepaald indrukwekkend

Stedelijke Academie voor Podiumkunsten StAPwest! in Veurne voorgesteld en het wordt bepaald indrukwekkend

Geschreven op 1 maart 2023 om 09:54 door Mario De Wilde

Gewoonweg indrukwekkend, dat is wel het minste wat je kan zeggen over het nieuwe hoofdkwartier van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Veurne. Vanaf 13 maart starten de inrichtingswerken in de plint van de Suikertoren. Op 11 maart kan je kennismaken met het nieuwe StAPwest. Vanaf het schooljaar 2024-2025 zullen de muzieknoten weergalmen in het gloednieuwe gebouw langs de Zuidburgweg en het Suikerplein. Bij StAPwest kan je terecht voor muziek-, dans- en woordkunstopleidingen. De kwaliteit van deze lessen zal er stevig op vooruitgaan, want alles is hier state-of-the-art.

Voor Stad Veurne wordt dit de realisatie van een absolute parel binnen de stad. De muziekacademie is een begrip binnen de brede regio en heeft in haar rijke geschiedenis duizenden inwoners een stevige culturele bagage meegegeven. De huidige gebouwen aan de Noordstraat voldoen echter niet meer aan de huidige vereisten en dus drong een verhuis zich op.
Het winnende team
Het winnende team dat instaat voor het ontwerp en de uitwerking is de Maatschap Suikerbeat, bestaande uit aannemer Alheembouw en architecten Architectenatelier Vyvey&Partners en A2D met studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit).
Het team overtuigde met een duidelijk concept en de ambitie voor een nieuwe bruisende plek in Veurne. Er wordt meegedacht over de impact op de omgeving, het idee van het Suikerplein, de relatie tot de waterpartij en over het potentieel van de gevel van de concertzaal als billboard voor banners en schermen.
Uitnodigend en open
De foyer en het atrium worden gezien als een verlengde van het Suikerplein. De rode gloed van theaterzaal schijnt door naar buiten en kan ook ’s nachts een identiteit geven aan het plein en aan de academie. De volledige inkomhal wordt in helling gelegd waardoor een vloeiende overgang wordt gerealiseerd van het plein, over de inkom, tot aan het atrium. Door de vorm van de theaterzaal, die op het plein en de inkomhal lijkt te staan, wordt men via de architectuur naar binnen gezogen. Hierdoor werkt het onthaal zeer uitnodigend en toegankelijk en wordt verder groter gemaakt doordat het volume van de theaterzaal wat terugspringt.
Uitstekende ruimtes voor kwaliteitsvolle opleidingen
In dit ontwerp is de akoestiek de leidraad geworden bij het ontwerpen en vormgeven van de verschillende ruimten. De klassen worden gescheiden door geknikte wanden die het geluid diffuseren, wanden worden ontdubbeld voor akoestische buffering en doen op een slimme manier tevens dienst als ruimte voor technieken en ventilatie. Bergingen worden ingezet als akoestische buffer tussen de klassen. Het atrium wordt voorzien van een akoestisch absorberend en diffuserend plafond.
De woordklas op +3 kan geopend worden naar het belvedere door middel van het openen van de mobiele panelen tussen beiden, wat flexibel en meervoudig ruimtegebruik van deze interessante plek in het gebouw toelaat.
Dé eyecatcher
De theaterzaal krijgt een schelpvorm voor een optimale akoestiek. Performantie en is volledig opgevat als een box-in-een-box systeem. De vorm van de regiekamer diffuseert het geluid, alsook wordt een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen voorzien om de akoestiek verder te optimaliseren. De trussen voor techniek en belichting worden geïntegreerd in de voorziene holtes in de plafondconstructie. Dit geeft naast het akoestisch comfort ook een bijzonder aangename ruimtebeleving.
De theaterzaal is zodanig ontworpen dat een verbreding van de inkomhal kon gerealiseerd worden. Hierdoor werd een tweede ingang van de inkomhal tot de theaterzaal mogelijk gemaakt, wat een absoluut pluspunt is voor het gebruikscomfort van de zaal. Een aangenaam binnenklimaat wordt gecontroleerd door klimatisatie van vloerverwarming en –koeling.
Heerlijk helder en functioneel
De look en feel van het nieuwe StAPwest en de ruimtes is speels, dynamisch en wordt over de hele lijn van het ontwerp doorgetrokken. Het verlaagd plafond in het atrium zorgt ervoor dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen. De gekleurde verdiepte driehoekige daglichtopeningen dragen bij tot de akoestiek in het atrium en hebben geïntegreerde indirecte verlichting, die voor bijkomend licht zorgt in het atrium.
De overzichtelijkheid van de ruimtes wordt gegenereerd door middel een kleurencode (rood-groen) en inzet van welgekozen lichtelementen.
Het ontwerp is ongedwongen, licht speels en luchtig, en daardoor zeer specifiek voor de academie en voor een jeugdig publiek.
Dit wordt een BEN-Gebouw
Het gebouwbeheersysteem stuurt de HVAC installatie, en staat verbonden met de centrale PRIVA. De volledige koelcapaciteit kan op de concertzaal geconcentreerd worden, indien nodig. Het luchtdebiet kan gewijzigd worden bij lokalen met grote bezettingswijzigingen. In de theaterzaal en het atrium wordt een directe CO2 meting voorzien.
-In het ontwerp worden circulaire en onderhoudsvriendelijke materialen toegepast en is de keuze van elk materiaal weloverwogen.
-LED-strips zijn voorzien met een maximaal gebruik van aanwezigheidsdetectie en ondersteunen door hun positie en richting de leesbaarheid en circulatie in het gebouw.
Cijfers
-Er komen zo’n 20 leslokalen en één balletzaal. In de theaterzaal zal er ruimte zijn voor zo’n 120 toeschouwers.
-Voor de realisatie van het nieuwe StAPwest heeft Stad Veurne 1,8 miljoen euro binnen het budget 2020-2025 uitgetrokken.
-Bij StAPwest zitten zo’n 700 leerlingen en zijn er 35 leerkrachten actief. StAPwest bestaat sinds 1971.
Maak kennis met het nieuwe StAPwest
Op 11 maart kunnen de Veurnaars, leerlingen, leerkrachten en medewerkers van StAPwest de nieuwe thuis van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten ontdekken. Van 10 tot 16 uur kan je doorlopend een kijkje komen nemen en de toekomst van het gebouw leren kennen. Wie er bij wil zijn, moet zich wel aanmelden via www.veurne.be/nieuwe-stapwest en dit voor 8 maart.

Anne Dequidt, schepen van Openbaar Domein: “Dit kloppende hart zal mee het ritme bepalen binnen het Suikerpark. Het nieuwe StAPwest brengt dit nieuwe stadsdeel tot leven en is een absolute meerwaarde voor onze stad.”
Jonas Bel, schepen van Onderwijs: “De leerlingen van StAPwest zullen kunnen beschikken over een gloednieuw gebouw waarin alle faciliteiten aanwezig zijn om hun favoriete hobby uit te kunnen oefenen.”
Maatschap Suikerbeat: “We willen een project ontwerpen waar de gebruikers en haar omgeving blij en beter van worden. Het wordt een innoverend en inspirerend concept dat aanzet tot creativiteit en positiviteit. Door drempelverlagend te werken willen we de relatie tussen de academie en de buitenruimte versterken.”

Foto: Het schepencollege, samen met medewerkers van aannemer Alheembouw, architecten Architectenatelier Vyvey&Partners en A2D met studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit) ©stad Veurne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.