Home > Start-up Flash: Oostende en De Haan bijten morgen de spits af met deze vorm van deelmobiliteit

Start-up Flash: Oostende en De Haan bijten morgen de spits af met deze vorm van deelmobiliteit

Geschreven op 3 mei 2019 om 15:42 door Mario De Wilde

Vanaf morgen, zaterdag 4 mei, kan in Oostende en De Haan gebruik worden gemaakt van elektrische deelsteps. Flash, de snelgroeiende start-up die eerder dit jaar lanceerde in Brussel, breidt nu verder uit naar deze badplaatsen. Deze vorm van deelmobiliteit staat nog in de kinderschoenen aan de Belgische kust. Als het aan Flash ligt komt daar spoedig verandering in, want na Oostende en De Haan is de doelstelling om nog voor de zomer een aanzienlijk deel van de kust te bedienen met deze mobiliteitsservice. Flash introduceert ook voor het eerst een nieuw model step, een eigen ontwerp dat bestendig is voor verschillende weersomstandigheden zoals de extra wind aan de kust.

Vanaf morgen in Oostende en De Haan

Het concept van elektrische deelsteps is al enkele maanden bekend in steden zoals Brussel en Antwerpen en het aantal gebruikers blijft stijgen. De steps zijn een ideaal vervoersmiddel om korte afstanden af te leggen. Twee weken geleden kondigde in Oostende de schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw aan dat hij groen licht gaf voor deze vorm van deelmobiliteit om daarmee de stad bereikbaar(der) te maken voor inwoners en toeristen. Vandaag werden de definitieve vergunningen verleend. Flash, de Europese start-up die in januari voor het eerst op de Belgische markt kwam, stelt morgen, als eerste deelstepaanbieder vijfhonderd elektrische deelsteps beschikbaar, verspreid over heel Oostende. Eén week geleden beslisten burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele, en schepenen Marleen De Soete en Mathieu Delbarge dat ook zij dit mobiliteitsalternatief willen implementeren. Daarom start daar vanaf morgen een pilootproject met honderd elektrische deelsteps, in exclusieve samenwerking met Flash.

Een oplossing voor mobiliteitsissues

Mobiliteit is ook aan de kust een aandachtspunt. Met de elektrische deelsteps kunnen onnodige korte autoritten worden vermeden en wordt het openbaar vervoer, dat immers niet tot aan ieders deur komt, veel bereikbaarder. Kurt Van Landeghem, algemeen directeur van Flash Benelux: ”Wij kunnen met onze deelsteps een rol spelen in het aanpakken van belangrijke mobiliteitsuitdagingen zoals verkeerscongestie en luchtvervuiling. Bovendien verbeteren de steps niet alleen de mobiliteit van de lokale bevolking, ze zijn ook een efficiënt middel om de toeristenindustrie te stimuleren.”

Aangepast aan lokale omstandigheden

Voor de implementatie van de steps houdt Flash rekening met de lokale omstandigheden en behoeften. Door deze continu te monitoren met behulp van een innovatieve dataopvolging, kunnen de plaatsen en aantallen van de deelsteps indien nodig steeds opnieuw worden aangepast om op een veilige en verantwoorde manier te worden ingezet. Kurt Van Landeghem: “Wij streven er naar om een partner te zijn voor oplossingen voor stedelijke mobiliteit en een veilig en verantwoord plaatsingsbeleid speelt daarin een essentiële rol.” Innovatie staat ook centraal in het nieuwe model step, een gepatenteerd, eigen ontwerp, dat voor het eerst in Oostende en De Haan wordt gelanceerd. Met de veiligheid voor de gebruiker als uitgangspunt, heeft het nieuwe model een onafhankelijk remsysteem en dikkere banden die zijn aangepast aan stedelijke wegen en verschillende (weers)omstandigheden zoals het zand en de extra wind aan de kust. Op korte termijn zullen de huidige modellen worden vervangen door de nieuwe geavanceerde steps.

Uitbreiding naar volledige Belgische kust

De ambitie van Flash reikt veel verder dan Oostende en De Haan. De start-up is al in gesprek met meerdere gemeentes en verwacht binnenkort ook in andere badplaatsen te kunnen starten met de deelsteps. Kurt Van Landeghem: “We werken steeds nauw samen met lokale autoriteiten en opereren alleen met hun expliciete goedkeuring. Deelmobiliteit, waaronder dus ook deelsteps, staat nog in de kinderschoenen aan de kust, maar het besef groeit dat deze dienstverlening ook hier tal van voordelen biedt. Het is uiteindelijk onze ambitie dat onze deelsteps langs de gehele Belgische kust beschikbaar zullen zijn. Oostende is de perfecte centrale plek voor het uitbaten van onze operationele activiteiten in regio kust en West-Vlaanderen. Om ons daarbij te helpen zullen we minimaal 10 lokale medewerkers aanwerven. ”

6 reacties

Bart
Geschreven op 2019-07-12 21:23:41
Dit is echt vet. Wij komen uit Nederland voor een weekend Oostende. De steps trokken onze aandacht en we hebben 4 verschilde gebruikt dit weekend. Allemaal waren ze vol of meer dan 50%. Leuk voor de toerist om rond te touren langs de boulevard.
Mario C
Geschreven op 2019-06-01 21:39:04
Fantastisch concept, maar helaas werken de meeste Flash steps niet in Oostende. Slechts 2 van 7 pogingen zijn gelukt op Flash steps met voldoende batterij. Helaas worden niet gelukte pogingen wel aangerekend aan startbedrag van 1Eur per rit! Onbetrouwbaar!
Pierre Iungers
Geschreven op 2019-05-13 11:56:33
Ter hoogte van de Eendenstraat 10 -12 in Bredene staat sedert gisteren 12 mei werd een step gedropt . Miserie zal beginnen .
degrieck germain
Geschreven op 2019-05-07 23:47:46
prachtig initiatief een oplossing om het centrum te berijken
Van Haver Jean-Claude
Geschreven op 2019-05-06 17:00:24
Geachte, bij het activeren van de app. Heeft flash Steps 2 betaalmiddelen gevraagd. Via de factuur van orange en ook nog via een creditcard. Heb orange gecontacteerd en dit zou niet mogen kunnen. Hierbij vraag ik u om mij een telefoonnummer en meschien ook een e mail adres te bezorgen. Liefst een telefoonnummer, dit is makkelijker communiceren, om zo een probleem op te lossen. Zal dooorgeven aan orange dat u mij geholpen hebt met dit probleem te helpen oplossen. Dank bij voorbaat!
I Love De Haan
Geschreven op 2019-05-03 20:40:41
Wauw, eindelijk! Mooi initiatief van onze prachtige gemeente! Fan van het eerste uur

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.