Home > Stadsdiensten en diverse Diksmuidse projecten vonden onderdak in nieuw Polderpand

Stadsdiensten en diverse Diksmuidse projecten vonden onderdak in nieuw Polderpand

Geschreven op 27 september 2024 om 10:23 door Mario De Wilde

Verschillende Diksmuidse stadsdiensten en projecten vonden de afgelopen weken en maanden een nieuwe stek in het Polderpand. Na een opendeurmoment tussen 14 en 16 uur, volgde afgelopen woensdag de officiële opening van het gebouw.

1 Gezin 1 Plan, sociale kruidenier nUniek, de fietsbieb en fietsschool, De Klapstoel, het beeldatelier van Kadens, Katrol, de Jeugddienst en Huis van het Kind verhuisden met z’n allen naar het Polderpand in het hart van de stad. Met z’n centrale ligging, parkeergelegenheid en voldoende laad-en-los-mogelijkheden is het pand de geknipte locatie voor zowel de bezoeker als de diensten, projecten, medewerkers en vrijwilligers zelf.

Deze diensten en projecten vind je op het gelijkvloers

1 Gezin 1 Plan
1 Gezin 1 Plan ondersteunt kinderen, jongeren en hun gezin. Het team bestaat uit gezinscoaches, ervaringsdeskundigen en eerstelijnspsychologen, en ontvangt je graag op afspraak. Meer info vind je via www.1gezin1planaanzet.be.

Sociale kruidenier nUniek
Inwoners die het financieel moeilijk hebben, kunnen in de winkel voedings-, verzorgings- en huishoudproducten tegen een sterk verminderde prijs kopen. De sociale kruidenier is elke dinsdag (16.30 – 19 uur), woensdag (14 – 16.30 uur) en vrijdag (9 – 12.30 uur) open. Langsgaan bij nUniek kan na doorverwijzing door het Sociaal Huis.

Fietsbieb en fietsschool
Ouders en grootouders kunnen in de fietsbieb kinderfietsen ontlenen tegen een zachte prijs. Het project wil daarmee een budgetvriendelijk alternatief bieden en inzetten op hergebruik. Vrijwillige fietsherstellers zetten de kinderfietsen op punt. Tot voor kort zat de fietsbieb in het voormalige toerismekantoor op de Grote Markt. De fietsschool organiseert elke zondagvoormiddag fietslessen aan volwassenen tussen 10 en 12 uur.

Deze diensten en projecten vind je op de eerste verdieping

De Klapstoel
In de Klapstoel staan ontmoeting en ontspanning centraal. Naast de ontmoetingsactiviteiten is elke Diksmuideling er ook welkom in de kinderboetiek die een mooi tweedehandsaanbod kinderkleding en speelgoed aanbiedt. Ook de pamperbank – die luieroverschotten inzamelt en herverdeelt – hoort bij de Klapstoel. Naast ondersteuning vanuit het Sociaal Huis draait de werking van de Klapstoel – die volgend jaar tien kaarsjes mag uitblazen – grotendeels op vrijwilligers. Deze diensten en projecten vind je op de tweede verdieping

Beeldatelier Kadens
Alle beeldlessen van Kadens verhuisden naar het Polderpand. Vanaf dit schooljaar kunnen kinderen, tieners en volwassenen in het Polderpand terecht voor een mooi aanbod aan kunstlessen. Meer info en inschrijven via www.kadens.be.

Katrol
De Katrol biedt ouders en hun kinderen gratis studie- en gezinsondersteuning aan. De ondersteuning verloopt aan huis en gebeurt door studenten uit een sociaalpedagogische studierichting. Samen met de student ga je aan de slag rond school, opvoeding, huiswerk, vrijetijdsbesteding, huisvesting, tewerkstelling, gezondheid, relaties, financiën … Er zijn minstens 16 ondersteuningsmomenten die telkens 1 uur duren.

Jeugddienst
De jeugddienst staat klaar voor alle kinderen en jongeren in onze stad. De dienst werkt een stevig jeugdbeleid uit en bevordert het welzijn van onze Diksmuidse jeugd via vorming, evenementen, informatie, netwerkopbouw, overleg, etc. Kinderen en jongeren staan daarbij 100% centraal, maar staan ook zelf mee aan het roer. Stap vrij binnen bij het team op of neem een kijkje op www.diksmuide.be/jeugd.

Huis van het Kind
Huis van het Kind is het lokaal netwerk van allerhande organisaties, diensten en verenigingen die ouders, opvoeders, kinderen en jongeren de kans willen geven om zich maximaal te ontplooien. Eén van de vier antennepunten van Huis van het Kind heeft een plekje in het Polderpand.

Kernversterkend beleid

De verhuis naar het polderpand kadert ook binnen het kernversterkend beleid waar het stadsbestuur hard op inzet. Architectenbureau Plus Office dat begin 2023 werd aangesteld, begeleidt het lokaal bestuur daarbij. Uit dit traject kwam onder meer de suggestie om ook tijdelijke invullingen of pop-upgebruik in te zetten tegen leegstand en kernversterking. Het stadsbestuur neemt die suggestie ter harte, en kiest ervoor om verschillende diensten onder te brengen in een leegstaand gebouw in het hart van de stad. Het lokaal bestuur betaalt maandelijks 6.200 euro voor de huur van het pand. Het tijdelijke gebruik van het pand kan ook een positief effect hebben op de aanwezige middenstand, en zorgt voor meer leven in de stadskern.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.