Home > Stadsbestuur van Poperinge koopt Gasthof De Kring

Stadsbestuur van Poperinge koopt Gasthof De Kring

Geschreven op 5 november 2019 om 17:04 door Mario De Wilde

Het college van burgemeester en schepenen bracht een schriftelijk bod uit voor de aankoop van De Kring. De vzw De Kring, eigenaar van het vroegere hotel-restaurant-feestzaal, aanvaardde het bod en zet het licht op groen voor de verdere administratieve afhandeling van de verkoop. Na de nodige verbouwingswerken zal de stad de feestzaal ten dienste van het rijke verenigingsleven stellen. Gasthof De Kring, decennia lang een naam als een klok in de toeristische en gastronomische sector, staat sinds de oppensioenstelling van de laatste uitbaters Gery Plancke en Rita Notebaert leeg. Nu en dan was er interesse vanuit horecamiddens maar de voorzichtige contacten leidden nooit tot een effectieve compromis, laat staan verkoop. De stad kampt intussen al decennia met een tekort aan culturele infrastructuur. Het stadscentrum beschikt niet over een volwaardige podiumzaal. Organisatoren dienen noodgedwongen uit te wijken naar het kleine cultureel centrum Ghybe (126 zitjes), naar een zaal in een school of naar een kerk. Tegelijk blijft ook het aantal private zalen dalen dat ter beschikking staat van verenigingen en organisatoren dalen. Enkele jaren geleden sloot zaal Belfort de deuren en eind dit jaar is ook zaal De Gilde niet langer beschikbaar.

In het meerjarenplan 2020-2025, dat in december aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd wordt, zijn alvast belangrijke kredieten gereserveerd voor de ontwikkeling van de Vroonhofsite. Het is en blijft de bedoeling om op deze site op termijn een stedelijke kunstacademie, volwaardige culturele infrastructuur zoals een podiumzaal en de nodige vergaderlokalen met leskeuken enz. alsook eventueel het Huis van het Kind te bouwen. Maar voor de stad de eerste steen kan leggen van die nieuwe infrastructuur, zal nog veel water door de Vleterbeek stromen. Studiebureau VELD startte recent met de opmaak van een nieuw masterplan. In januari is er in dat verband trouwens een brede participatie- en inspraakactie. Na aflevering van het masterplan in de zomer van 2020 en de verhuis van de school van het Gemeenschapsonderwijs (in 2021) dient veel tijd en geld geïnvesteerd in de afbraak van een aantal gebouwen, een uitvoerig archeologisch onderzoek, mogelijk een verlegging of openlegging van de Vleterbeek, gecombineerd met de aanleg van een deel van de publieke ruimte. Vermoedelijk duren al die werken tot het einde van deze legislatuur. De nieuwbouw kan dus pas starten na 2025. Tot zolang wilde het stadsbestuur niet wachten om het rijke verenigingsleven een betere zaal aan te bieden. Vandaar dat de stad zwaar investeert om het vroegere Gasthof De Kring te kopen.

Eens de verkoop afgerond, staan nog een reeks verbouwingswerken gepland. Bedoeling is dat de feestzaal vanaf 2021 ter beschikking staat van hetverenigingsleven, dat de Kon. Harmonie Sint-Cecilia er opnieuw haar vaste stek krijgt en dat het café dienst doet als cafetaria/horecazaak. De onderhandelingen met vzw De Kring waren al een tijdje aan de gang. De raad van bestuur van de vzw liet op 29 oktober weten dat bod te aanvaarden. De vzw is blij dat het gebouw een mooie toekomst wacht.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.