Home > Stadsbestuur van Kortrijk zoekt dringend majorettes

Stadsbestuur van Kortrijk zoekt dringend majorettes

Geschreven op 18 juli 2022 om 08:29 door Mario De Wilde

Krijgen we binnenkort opnieuw regelmatig twirlende batons te zien tijdens festiviteiten in Kortrijk? Stad Kortrijk wil de traditie van het Kortrijkse majorettenkorps nieuw leven inblazen. Daarvoor gaat het de samenwerking aan met het majorettenteam van de Koninklijke Harmonie Moed & Vlijt uit Kuurne.

In de jaren ‘60 en ’70 was het een vertrouwd gezicht in Vlaamse steden en gemeenten, ook in Kortrijk: straatfeesten, dorpskermissen en parades werden opgeluisterd met een optreden van een majorettekorps. Het waren meisjes met witte botjes en een militair aandoende pakje die de omstaanders vermaakten met ritmische danspasjes terwijl ze jongleerden met een baton. Vanaf de jaren ‘80 verdwenen deze majorettes meer en meer uit het straatbeeld.

Samenwerking met Kuurne
Stad Kortrijk wil die bijna verloren gegane traditie nu opnieuw tot leven wekken. In plaats van daarvoor een nieuw majorettekorps vanop de grond opnieuw op te bouwen, gaat de stad de samenwerking aan met buurgemeente Kuurne, dat wel nog een majorettenteam heeft met de Koninklijke Harmonie Moed & Vlijt. Stad Kortrijk wil het majorettenteam ondersteunen en verder uitbouwen. In eerste instantie wil ze het majorettenteam helpen om vers bloed te vinden.

Proberen tijdens Autovrije Zondag 18 september
Tijdens Autovrije Zondag op 18 september organiseert de stad daarom samen met het majorettekorps een groot oefenmoment waar iedereen kan komen proberen. Zit er een showbeest in jezelf verstopt? Dans je graag? Zin om een uitdaging aan te gaan door te dansen met een baton? Kom dan zeker langs op zondag 18 september op de Grote Markt.

“We willen dit erfgoed nieuw leven inblazen. Majoretten vormden een onderdeel van onze feestcultuur. We willen het majorettenteam Moed & Vlijt de komende jaren aan het werk zien op tal van festiviteiten zoals Sinksen, de Paasfoor, dorpsfeesten en andere feestelijke openingen. En dat liefst met zoveel mogelijk Kortrijkse meisjes. Kom dus zeker proberen op de Grote Markt tijdens autoloze zondag”, zegt Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

“Kortrijk heeft drummende ambassadeurs. Kuurne heeft dansende ambassadeurs. Moed en Vlijt heeft alvast naast majorettes ook een harmonie, een popkoor en een drumband. Het zou fantastisch zijn dat we langs de Leie Kuurne en Kortrijk muzikaal verbinden met deze talenten. Ik daag de burgemeester Ruth uit als majorette. Dan zal ik als burgemeester leren drummen”, voegt Francis Benoit, burgemeester Kuurne, daar aan toe.

“Ons majorettenkorps werd opgericht in 1971. Op vandaag tellen wij een 15-tal actieve majorettes, die onder leiding staan van Thalia Dejaegere. Onze groep omvat zowel jongens als meisjes, en dit van verschillende leeftijden. Iedereen is welkom! Hou je van ritme en muziek en dans je graag met net dat tikkeltje meer, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We verzorgen straatoptredens, wandelconcerten en taptoes maar worden ook geboekt voor aperitiefconcerten, misvieringen en iedere andere gelegenheid waar een feestelijk muzikaal tintje niet mag ontbreken. Begin dit jaar hadden we bijvoorbeeld nog ons thema-concert in samenwerking met de Romeo’s. Daarnaast nemen we ook deel aan de twirling- en majokampioenschappen van Vlamo”, besluit Elsie De Bosschere, majorettenteam Koninklijke Harmonie Moed & Vlijt

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.