Home > Stadsbestuur van Brugge reageert op heisa rond Verkeersclown Fieto

Stadsbestuur van Brugge reageert op heisa rond Verkeersclown Fieto

Geschreven op 25 februari 2021 om 18:58 door Mario De Wilde

Het Brugse stadsbestuur nam kennis van de uitspraak van de politierechter over het proces-verbaal dat opgemaakt werd naar aanleiding van een melding door verkeersclown Fieto. Als gemachtigd opzichter staat Fieto al jaren in voor een veilige oversteek van de Leopold I-laan naar de basisschool in Christus-Koning. De politierechter besliste om een bestuurder vrij te spreken van een verkeerssituatie die Fieto rapporteerde. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag aangekondigd beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak zodat het laatste woord over deze zaak ook voor de rechtbank nog niet gezegd is.

Burgemeester Dirk De fauw: “Ik kan me niet uitspreken over deze specifieke zaak. Ik wens echter wel uitdrukkelijk mijn waardering voor Stefaan uit te spreken. Ik begrijp zijn teleurstelling, al hoop ik ook dat hij zich er niet door laat ontmoedigen en dat hij binnenkort weer als verkeersclown aan de slag gaat. Ikzelf en het voltallige stadsbestuur waarderen ten zeerste de inzet van Fieto – en bij uitbreiding alle gemachtigd opzichters – die zich dagdagelijks inzetten om kinderen veilig de baan te laten oversteken of om de schoolstraten te bemannen. Al beseffen we ook dat dé beste oplossing een veilige weginfrastructuur is waarbij oversteekplaatsen veilig worden ingericht. Daarom keurde het college van burgemeester en schepenen maandag nog het beleidskader voetgangersvoorzieningen goed.”

Wijkmobiliteitsplan Christus-Koning

Een mooie illustratie van het maandag goedkeurde beleidskader voetgangersvoorzieningen is terug te vinden in het wijkmobiliteitsplan Christus-Koning. Burgemeester Dirk De fauw: “In de lijn met het beleidskader werd eerst onderzocht waar oversteekvoorzieningen wenselijk zijn. Samen met de stadswachten inventariseerde de dienst Mobiliteit de belangrijkste wandelroutes in de wijk. Hét knelpunt bleek de Leopold I-laan waar hoge voertuigintensiteiten in combinatie met een breed wegprofiel een grote hindernis betekenen. Slechts dankzij de inzet van een gemachtigd opzichter als Fieto of onder begeleiding van hun ouders kunnen kinderen hier veilig oversteken. Uiteraard geen wenselijke situatie. In het nieuwe plan voor de Leopold-I-laan voorzien we dan ook bij meerdere kruispunten een middeneiland. Enerzijds creëren we zo een asverschuiving waardoor de chauffeurs snelheid moeten minderen. Anderzijds delen we de oversteek zo op in twee kortere stukken, zodat men per rijvak kan oversteken. In de schoolomgeving bij de kerk gaan we nog een stapje verder en zal de oversteek gesitueerd worden op een plateau waar de snelheid verlaagd zal worden tot 30 km/u. Uiteraard zullen we ook waken over een drempelloos ontwerp zodat bijvoorbeeld ook ouders met een buggy zonder hindernissen de wijk kunnen doorkruisen.”

“Veilige schoolomgevingen blijven overigens een topprioriteit voor het stadsbestuur. Aan diverse schoolpoorten werd al bijzondere infrastructuur aangebracht om de veiligheid te verhogen. Zo dienden we eind december ook nog 10 dossiers in voor veilige schoolomgevingen bij de Vlaams minister van Mobiliteit en Verkeer. Recent kregen we het bericht dat de subsidie voor alle dossiers is goedgekeurd.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.