Home > Stadsbestuur van Brugge gaat de Poortersloge dan toch niet verkopen

Stadsbestuur van Brugge gaat de Poortersloge dan toch niet verkopen

Geschreven op 5 februari 2024 om 15:56 door Mario De Wilde

Het college van burgemeester en schepenen heeft zopas beslist om het karakteristieke gebouw ‘de Poortersloge’ dan toch niet te verkopen. De Poortersloge behoudt zo haar openbare functie, nadat het tot 2012 honderd jaar diende als uitvalsbasis voor het Rijksarchief van Brugge. In een reactie op de uitdagingen tijdens de coronaperiode en de onzekere financiële toekomst door de energie- en inflatiecrisis, overwoog het college van burgemeester en schepenen aanvankelijk om de Poortersloge in 2022 te koop aan te bieden. “Echter, met de normalisatie van de situatie en de presentatie van een financieel meerjarenplan in evenwicht aan de gemeenteraad eind vorig jaar, hebben we beslist om het iconische gebouw te behouden”, zegt schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem. “We blijven ons als werelderfgoedstad inzetten op het duurzaam onderhoud, beheer en valorisatie van onze eigen monumenten en historische gebouwen. Hierbij stellen we ons garant voor de zorgvuldige bescherming van de authentieke waarden van dit unieke erfgoed voor de toekomst.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Tegelijkertijd streven we als bestuur ernaar om onze gebouwen op een ‘slimme’ manier te integreren in de beleving van een vooruitstrevende stad, waarbij ze technisch en functioneel worden afgestemd op de hedendaagse behoeften en wensen van bewoners en bezoekers. Recentelijk is het Passantenhuis met steun van de Vlaamse overheid gerestaureerd, wordt het Huis van de Bruggeling binnenkort in het Minnewater ondergebracht en zijn er de plannen in opmaak voor een grondige restauratie van het Belfort.”

Vanwege de rijke geschiedenis, de buitengewone locatie, het historische karakter en de mogelijkheden voor diverse culturele invullingen, is besloten om de Poortersloge niet te verkopen. “De Poortersloge heeft eerder dienst gedaan als publieksplaats voor de Triënnales, als locatie voor jonge kunstenaars, als setting voor een pop-up zomerbar, en als ruimte voor jonge Brugse ondernemers. In samenwerking met Brugse culturele spelers en verenigingen zal verder worden nagedacht over een zinvolle, kwalitatieve bestemming”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock. Het volledige complex is beschermd als monument, en de omgeving is beschermd als stadsgezicht.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.