Home > Stadsbestuur Brugge verdedigt zich over de komst drie pop-up zomerbars

Stadsbestuur Brugge verdedigt zich over de komst drie pop-up zomerbars

Geschreven op 21 april 2021 om 14:41 door Mario De Wilde

Eergisteren besliste het college van burgemeester en schepenen om op drie plaatsen pop-up zomerbars toe te staan. Er werd hiervoor een oproep gelanceerd waarop gemengde reacties kwamen. “Het gaat om drie weloverwogen locaties met weinig of geen horeca in de onmiddellijke nabijheid”, verduidelijkt burgemeester Dirk De fauw. “We ontvingen vaak vragen van ouders en grootouders waarom er bij het speelplein in het Astridpark niets voorzien is om een ijsje of een koffie te kopen. Daarom kozen we die locatie voor een pop-up zomerbar. Wat de tweede locatie betreft: aan de Katelijnebrug realiseerden we recent een nieuw park. Een pop-up bar kan daar zorgen voor meer sociale controle, een uitdrukkelijke vraag van de Politie. Dit is goed voor de veiligheid en vermindert ook het risico op sluikstorten. Aan hoeve De Grendel in Koolkerke, de derde locatie, is er in de ruime omgeving geen horeca. Bewoners waren er al langer vragende partij om ook daar ook een aanbod te krijgen.”

“Voor de uitbating van de pop-ups op de Zeedijk van Zeebrugge stellen we vast dat het gaat om mensen die ervaring hebben in de horeca. We gaan ervan uit dat dit voor deze drie nieuwe locaties ook het geval zal zijn. Zij hebben immers ervaring en dat strekt tot aanbeveling. Horeca-uitbaters die geen terras hebben, kunnen zich ook kandidaat stellen. Ook hier kregen we al meerdere opmerkingen van horeca-uitbaters die het niet “eerlijk” vinden dat zij die nu geen terras hebben, nog niet mogen opengaan.”

Voor alle duidelijkheid: deze pop-up plaatsen zijn niet gratis. Voor het Astridpark is de minimum instelprijs 5.000 euro en voor de twee andere plaatsen minimum 2.500 euro.  Uiteraard zullen de toekomstige uitbaters van deze pop-upbars zich ook moeten houden aan de geldende coronamaatregelen.

Steun aan de horeca

“We willen graag nog benadrukken dat deze pop-upbars geen oneerlijke concurrentie vormen voor de bestaande horecazaken. Op deze locaties zijn er weinig of geen cafés of restaurants in de directe nabijheid. We beseffen maar al te goed hoe moeilijk deze sector het nu te verduren heeft. Daarom bieden we als stadsbestuur verschillende steunmaatregelen aan om deze zwaar getroffen sector te helpen. Zo schelden we de terrastaks kwijt tot 1 oktober om de exploitanten extra financiële ademruimte te bieden en geven we hen de mogelijkheid om hun terrassen uit te breiden. Daarnaast ondernemen we diverse acties om de horecasector te ondersteunen. Dit gaat onder meer over de terugbetaling van loopbaanbegeleiding voor getroffen werknemers in de horeca, diverse promotionele acties (via reclamecampagnes, cadeaubonbrugge.be, toeristische campagnes, het in de kijker zetten van het take-away aanbod). Bovendien werken we aan een plan om Brugge op lange termijn als gastronomische stad op de kaart te zetten”, aldus schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.