Home > Stad Kortrijk ondersteunt belangrijke erfgoedparels

Stad Kortrijk ondersteunt belangrijke erfgoedparels

Geschreven op 4 oktober 2019 om 14:10 door Mario De Wilde

Wie werken uitvoert aan beschermd onroerend erfgoed, kan hiervoor een beroep doen op premies. Sinds 1 januari 2015 is dat de erfgoedpremie, volledig gefinancierd door de Vlaamse overheid. De voorloper hiervan was de restauratiepremie, waarbij de Vlaamse overheid en de stad respectievelijk voor 32,5% en 7,5% van de totaalkosten bijspringen. Voor projecten die voor 2015 zijn opgestart, worden bijgevolg nog steeds premies uitbetaald door de stad. Zo keurde de stad de afgelopen weken belangrijke erfgoedpremies toe aan 4 erfgoedparels in onze stad voor een totaalbedrag van 391.218 euro. Wout Maddens, schepen van Wonen en Bouwen: “Elk van deze vier projecten zijn op hun eigen manier beeldbepalend. Van het majestueuze schoolgebouw aan het Plein, imposante herenhuizen tot de pittoreske trapgevel van Oud Cortryck. Met de stedelijke restauratiepremies investeren we mee in de opwaardering van ons erfgoed, maar we waarderen evenzeer de private inspanningen om ons bouwkundig erfgoed te laten schitteren.”

Groeningelaan 9 – Stadsvilla Goethals

De beeldbepalende stadsvilla uit 1904 is ontworpen door de Kortrijkse stadsarchitect Demeere in opdracht van mevrouw Goethals-Van Volsem. De villa kijkt uit op het Groeningemonument dat 2 jaar later werd gebouwd en is sinds 2003 bij ministerieel besluit beschermd. Mevrouw Van Volsem was de weduwe van de textielindustrieel Alberic Goethals van de vlasspinnerij Linière de Courtrai. In 1900 heeft zij het terrein voor de villa aangekocht en zij liet de tuin meteen aanleggen en ommuren. Een verhoging in de tuin is mogelijk nog een restant van vroegere citadel uit de 17de eeuw. De villa is ontworpen in zogenaamde ‘eclectische stijl’ omdat er zowel neogotische als neorenaissance-elementen in verwerkt zijn. Het huidige subsidiedossier omvat de restauratie van de daken, de gevels en het buitenschrijnwerk. De kosten hiervoor werden geraamd op 606.836 euro. Zoals wettelijk voorzien dient de stad hierin 7,5 % of 45.512 euro bij te dragen.De werken gebeurden in opdracht van eigenaar bvba Checkpoint uit Wielsbeke. Het ontwerpdossier is van de Antwerpse architect Thomas Van Looij.

Onze-Lieve-Vrouwestraat 41 – Hotel Cobergher

Dit herenhuis aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk wordt door middel van een jaarcartouche gedateerd in 1876. Het is een neoclassicistisch dubbelhuis met een heel rijk eclectisch interieur, vooral op de begane grond met een mooi gedecoreerde traphal en salons. Aan de achterzijde, evenwijdig met het herenhuis geeft een vleugel uit op de tuin. Deze tuinvleugel heeft een oudere kern. De 18de-eeuwse structuur van het pand bleef zo goed als volledig bewaard. In enkele kamers bleven ook de oorspronkelijke stucplafonds en schouwboezems bewaard. Tussen deze beide gebouwen werd in 1880 een fraaie wintertuin onder glazen koepel en met mozaïekvloer gebouwd. In 1996 werd het herenhuis beschermd als monument. Het pand werd aangekocht door Konvert Service met de bedoeling er een 5-sterren hotel met 4 hotelsuites en 2 vergaderruimtes in onder te brengen. Het gaat om verschillende burgerhuizen die samengevoegd worden (nrs. 39, 41, 43, 45 en Handboogstraat 20a). De stad komt in deze werken tussen voor een bedrag van 52.963,48 euro. Dit is opnieuw 7,5% van het totaalbedrag.

Wijngaardstraat 10 – Oud Cortryck

Café Oud Cortryck, de oudste herberg van Kortrijk, werd gebouwd in de 17de eeuw en doet al meer dan 100 jaar dienst als herberg. Het bescheiden pand heeft een zeldzame 17de-eeuwse witgeschilderde trapgevel. Het uitzicht van de gevel bleef ongewijzigd doorheen de eeuwen, op de ramen in de benedenverdieping na die in 1933 werden geplaatst. Het pand werd opgekocht door de familiebrouwerij Verhaeghe uit Vichte. Het architectenbureau RDBN uit Zwijnaarde tekende het ontwerp. De stad kende een erfgoedpremie toe van 31.457 euro.

Plein 14 – Pleinschool

De laatste premie is meteen ook de grootste. Het betreft 261.286 euro die werd toegekend door de stad in het kader van de verbouwing van het Guldensporencollege, campus Plein. De werken hebben betrekking op het hoofdgebouw langsheen het Plein. Dit gebouw werd beschermd bij ministerieel besluit in 2003 en werd bij de werken volledig gerestaureerd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.