Home > Stad Brugge helpt kinderen bij zoeken naar sport

Stad Brugge helpt kinderen bij zoeken naar sport

Geschreven op 19 februari 2020 om 11:43 door Mario De Wilde

In het Sint-Lodewijkscollege-Immaculata van Brugge werden vanmorgen 30 leerlingen van het 3e leerjaar ontvangen die zullen deelnemen aan de SportKompas ‘I Do’ testen. Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar, dus uit het 3e en 4e leerjaar, helpt bij het kiezen van de juiste sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport best bij hem of haar past. Door het vinden van de juiste sport wordt beoogd dat kinderen een meer duurzame (bij voorkeur levenslange) band met sport of lichaamsbeweging opbouwen. Bovendien betekent dat ook een meerwaarde in het kader van het leerlingvolgsysteem, want de leerkracht L.O. krijgt meer zicht op de details en kan zo zijn lessen individueler en gerichter gaan aanpassen t.a.v. de vaardigheden van elk kind. Sportkompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die ontwikkeld door de Universiteit Gent. Deze test wordt ter beschikking gesteld door de vzw SportaMundi aan scholen en gemeenten in samenwerking met Sport Vlaanderen.

SportKompas bestaat uit drie delen: ‘I Do’, ‘I Like’ en ‘I Am’. De ‘I Do’ testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal in samenwerking met de sportdienst Brugge, die de coördinatie op zich neemt en die zorgt voor de testleiders en de opvolging van alle testen.
-De ‘I Like’ is een interactieve en ludieke webapplicatie waarmee kinderen op speurtocht gaan naar de sporten die ze leuk vinden. Dit wordt samen met de leerkracht afgenomen in klas.
-De ‘I Am’ is een digitale vragenlijst die inzicht geeft in de persoonlijke context en motivatie van een kind. Dit wordt ook samen met de leerkracht afgenomen in klas.
Op basis van deze drie luiken krijgen de kinderen een diploma die een richting aangeeft welke sporten het best bij hen passen.

In Brugge zijn er dit schooljaar 19 scholen die deelnemen met leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar verspreid over de maanden december, januari, februari en maart. Het is de bedoeling dat dit project met Sportkompas elk jaar zal herhaald worden. Schepen van Sport Franky Demon: “De stad Brugge trekt hier ieder jaar €33.400 voor uit omdat we alle Brugse kinderen de mogelijkheid willen geven om zijn of haar ideale sport te vinden zodat zij gestimuleerd worden om levenslang te sporten en te bewegen.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.