Home > Spinrag Kortrijk blikt terug op recordeditie: 11.523 toeschouwers

Spinrag Kortrijk blikt terug op recordeditie: 11.523 toeschouwers

Geschreven op 18 maart 2019 om 16:41 door Mario De Wilde

De 17e editie van Spinrag zit erop. De containers zijn de stad uitgereden. Het publiek is naar huis. Het is terug stil in al onze huizen. Wat rest, zijn de herinneringen aan een warme festivaleditie. Spinrag 2019 gaat dan ook de geschiedenis is als een editie met veel volk, veel warmte en gezelligheid en straf artistiek werk op diverse plekken in de stad. Een editie met professionele artiesten op de planken, maar ook met heel veel kinderen die zelf hun creatieve spinsels deelden met een publiek. En dat met een recordaantal bezoekers. De kaap van 11.500 toeschouwers werd bereikt, wat een stijging van meer dan 10% is t.o.v. de vorige editie.

Spinrag in cijfers

* Het festival tekende voor 17 films, 16 podiumvoorstellingen, 4 ateliers, diverse installaties verspreid over de stad en een straf containerproject waar lokaal talent een plek kreeg.

* Spinrag mocht 11.523 toeschouwers verwelkomen.

* 10 partners stonden tekenden present: Schouwburg Kortrijk, kunstencentrum BUDA, JEF., Stad Kortrijk, Vlaanderen, ECS2XL, Theater Antigone, Muziekcentrum Track, Texture, Pand.A.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “11.500 bezoekers is een onvoorstelbaar succes, vraag dat maar aan onze lokale horeca en handelaars. Spinrag is een uniek kinderfestival. Heel wat ogen uit de cultuurwereld zijn op Kortrijk gericht. ‘Kortrijk kinderrijk’ is de rode draad doorheen ons BSV (bestuursakkoord), Spinrag speelt daar perfect op in. De komende jaren zullen we verder inzetten op Spinrag.”

Enkele hoogtepunten:

Kinderen aan zet

Voor ‘Een Container Schouwburg’ werden drie containers door scenograaf Giovanni Vanhoenacker aangekleed. Een team van artiesten ontving in elke container groepjes kinderen, met wie ze in 20 minuten tijd een mini-performance in elkaar boksten die dan ook werd getoond aan een publiek. Goed voor 2.400 bezoekers en vooral heel veel enthousiaste kinderen die zo zelf een podium kregen.

In ‘Houden van houden van’ toonden 12 meisjes dan weer het resultaat van 5 maanden intensief werken. Zij maakten samen met Tijs Verbrugge, Wim De Winne en Simon De Winne een eigen voorstelling.

Straffe voorstellingen & films

De Belgische premières van ‘Panda’s Home’ (TPO – It), ‘Suites Curieuses’ (Cas Public – Ca) en ‘Cubix’ (Théâtre sans toit – Fr) konden rekenen op een laaiend enthousiast publiek. Maar ook de passage van de gasten van Theater Stap met ‘De Wereld’ of van het interactieve ‘Le Grand Ballet’ van Zonzo Compagnie zinderen na.

Ook de filmprogrammatie, verzorgd door Kunstencentrum BUDA en JEF (= jeugdfilmfestival), was opnieuw een schot in de roos. Opvallend is dat véél filmtickets vooraf worden verkocht. Gezinnen plannen dus hun Spinragdag goed in en combineren film en voorstelling. ‘Sunshine Barry en de Discowormen’ was dan wel met swing de populairste film, veel films met extra’s konden op éxtra veel animo rekenen: 3 films met live muziek, 2 voorleesmomentjes, 1 met live dubbing, en nog veel meer!

Randanimatie met net dat tikkeltje meer

Uniek aan Spinrag zijn de talloze extraatjes die een publiek kan meepikken. Gratis events die net een tikkeltje anders zijn en artistiek uit de hoek blijven komen. ‘Een blik soep op de toekomst’ maakte tijdscapsules met kinderen waarin ze reflecties over de toekomst kunnen bewaren, tijdens het Vieruurtje trakteerde Hilde Rogge op mooie verhalen en de Nederlandse Charlotte Van Otterloo liet publiek verdwalen in hun fantasie in de mooie ‘Dromoscopen’. Legoland gaf kinderen dan weer de mogelijkheid te bouwen aan een oneindig groot lego bouwwerk.

Spinrag in az groeninge: livestream voorstelling, workshop en films

We willen zoveel mogelijk kinderen laten genieten van Spinrag. Via digitale technologie geven we ook de verpleegeenheid kindergeneeskunde de kans om tot een unieke cultuurbeleving. De voorstelling/livestream werd aangekondigd in het az groeninge als een echte voorstelling. Mét affiche op maat. En wat voor een voorstelling. Panda’s Home van het Italiaanse TPO werd gelivestreamd. Naast deze voorstelling zorgden we ook voor een creatieve workshop ter plaatse. Films die in kunstencentrum BUDA worden getoond tijdens Spinrag werden ter beschikking gesteld door een speciaal platform van JEF-festival. Spinrag 2020 gaat opnieuw door tijdens de Krokusvakantie (22 feb > 1 maart). De SP.AT-werking is een echte jaarwerking geworden. Dat zijn creatieve podiumateliers. Hou www.spinrag.be in de gaten voor meer info

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.