Home > Speel eens een erfgoedwachtersspel met een billenkar aan onze kust

Speel eens een erfgoedwachtersspel met een billenkar aan onze kust

Geschreven op 11 maart 2021 om 14:32 door Mario De Wilde

Wie als kind tijdens de zomermaanden naar zee ging, kent ze maar al de goed: de billenkarren of de cuisse-taxes. Eind jaren 1920 verschenen ze voor het eerst aan de Belgische kust, waar toen voornamelijk welgestelde burgers kwamen uitwaaien. De rijke dames en heren wilden genieten van een gezonde duik in de zee, met badkarren die tot in het water werden getrokken. De zeebries zorgde er af en toe voor dat een wijde rok van zo’n dame omhoog waaide zodat je haar billen of ‘cuisses’ zag. Zo kwam de billenkar of cuisse-tax aan z’n benaming. Ondertussen is het voertuig erfgoed geworden en kan je je geen Vlaamse badplaats meer inbeelden zonder die bontgekleurde billenkarren. Erfgoedcel Kusterfgoed plant in 2021 een aantal zaken om dit gebruik in de kijker te zetten.

Sinds 12 februari 2021 kan je het Erfgoedwachtersspel spelen. In vijf badplaatsen – Westende, Oostende, Bredene, Wenduine en Blankenberge – werden erfgoedroutes uitgestippeld die je met de billenkar kan afleggen. Elke route heeft meerdere stopplaatsen met een opdracht. Ondertussen verzamelen de deelnemers tips over ‘De koningin der billenkarren’, die al honderd jaar spoorloos is. Je kan dit spel coronaproof en in je eigen bubbel spelen door simpelweg de ErfgoedApp te downloaden. Via de website van de Erfgoedcel Kusterfgoed vind je de deelnemende billenkarrenverhuurders, waar je eveneens je spelboekje kan afhalen.

Vanaf de paasvakantie krijg je de kans om te genieten van één van de luisterverhalen rond het thema billenkarren. Rust even uit op een bankje op de zeedijk en scan de QR-code om een verhaal op te starten. Ook het spannende hoorspel Trappers van kunstenaarscollectief Club Jaecques uit Oostende kan je op die manier beluisteren. Via de luisterverhalen vind je het parcours met bankjes.

Verder biedt Kusterfgoed een mini-expo aan over de billenkar of je kan je verdiepen in het prachtig geïllustreerde boekje ‘Trappen aan zee’, dat je kan afhalen in diverse infopunten en bibliotheken. Plezier verzekerd dus aan zee!

Alle info via www.kusterfgoed.be/projects/trappenaanzee

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.