Home > Songfestival bis….Zin in een nachtconcert van een boomkikker? Morgen kan het in de Zwinduinen

Songfestival bis….Zin in een nachtconcert van een boomkikker? Morgen kan het in de Zwinduinen

Geschreven op 16 mei 2024 om 09:01 door Mario De Wilde

O.K., de flauwe grappen van Peter Van de Veire zal je moeten missen maar een week na het Eurovisie Songfestival kan je morgen vrijdagavond 17 mei om 19 uur een andere liedjesavond bijwonen. Dan organiseert Natuurexploratie een geleide avondnatuurwandeling in de Zwinduinen. Tijdens deze trip ontdekken de deelnemers het nachtconcert van de boomkikkers en het mysterie van het natuurleven in de schemering. Een avondwandeling door het duin is een bijzondere ervaring. Bij avondval worden o.m. de meeste zoogdieren actief, maar ook een aantal vogels waaronder de nachtegaal, zanglijster, roodborst sluiten de dag af met een laatste territoriumafbakening. Maar het blijft natuurlijk een ontdekkingstocht op geluk. Op een avondtocht hangt veel af van hoe onopvallend de deelnemers zich kunnen verplaatsen en wat toevallig hun pad kruist. In het bijzonder om eventuele zoogdieren te zien, mogen mensen totaal niet opvallen, noch door geluid, noch door geur. Diverse zoogdieren, zoals vos, ree, egel, wezel, hermelijn en steenmarter zijn in het gebied aanwezig, maar hebben meestal een zeer verborgen leefwijze en schuwen de mens, zeker in een druk bezocht gebied als de Zwinduinen.

Ontmoeting met bos-, rans- of steenuil
Met een beetje geluk heb je ook een ontmoeting met een of andere uil. Zowel bosuil, ransuil en steenuil broeden de meeste jaren met minstens 1 koppel in het gebied. Vooral de bosuil die vroeger in het gebied afwezig was, breidt uit en is tegenwoordig met minstens 3 koppels aanwezig. Ook spoort de gids met behulp van de batdetector vleermuizen op.

Nachtconcert van boomkikkers
Natuurexploratie gaat dus op zoek naar alle mogelijke nachtelijke ontmoetingen. Maar hoofddoel van deze natuurwandeling is het nachtconcert van de honderden nachtactieve boomkikkers die bij geschikte temperatuur op liefdespad zijn. De mannetjes zingen dan volop vanuit de talrijke duinpoelen en het braamstruweel in de buurt van de poelen. En wie weet hoor je dit jaar voor het eerst toch nog de ratelende roep van zingende mannetjes van de poging tot herintroductie van de rugstreeppad uit de ondiepe duinpoelen weerklinken!

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakelijk.

Afspraak: om 19 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be.

Gids: Patrick Demaecker – 050 51 .91 01 of 0475 40 79 29

Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.