Home > Sociale ruilwinkel voor kinderkledij SWOP&GO in Kortrijk verwelkomt 1.000ste gezin als abonnee

Sociale ruilwinkel voor kinderkledij SWOP&GO in Kortrijk verwelkomt 1.000ste gezin als abonnee

Geschreven op 16 oktober 2022 om 10:01 door Mario De Wilde

SWOP & GO, de ruilwinkel voor kinderkledij van 0 tot 14 jaar, viert na zes jaar werking een stevige mijlpaal. Op zaterdag 15 oktober wordt het 1.000ste gezin dat abonnee wordt welkom geheten. Dat vieren we samen met alle andere genodigde gezinnen, de initiatiefnemers Magali Goeminne en Katrien Maes en de helpende vrijwilligers. Elk gezin geabonneerd bij het initiatief telt ongeveer 3 kinderen. Zo ondersteunt SWOP&GO 3.000 Kortrijkse kinderen met mooie en kwaliteitsvolle kledij. SWOP&GO werkt vanuit De Deelfabriek in de Damastweversstraat in de wijk de Venning. In 2023 verhuist het initiatief mee naar de Nieuwe Deelfabriek op de site van de Oude Brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat.

“Positieve reacties, blije gezichten, ‘zien dat het werkt’, waardering uit soms onverwachte hoek, … geven je al gauw de energie om verder te gaan, om nog meer te doen”, aldus Magali Goeminne & Katrien Maes, initiatiefnemers SWOP&GO
Hoe werkt SWOP&GO?
Elke ouder kan sedert 2016 elke maandag van 9u tot 12u en woensdag van 13u30 tot 16u30 terecht bij het initiatief voor kinderkledij van 0 tot 14 jaar en meer. Met een eenvoudig ruilsysteem hoeft geen enkele bezoeker geld boven te halen. Mensen brengen kledij binnen en krijgen ruilbonnen waarmee ze kunnen shoppen of op een ander moment de winkel kunnen bezoeken. De oplage wordt aangevuld met schenkingen van kledij, maar ook beddengoed, schoolmateriaal, verzorgingsproducten en in het najaar speelgoed.

Gezinnen met minder financiële mogelijkheden krijgen een extra duwtje. Via doorverwijzing door de sociale diensten van de stad, CAW of CLB krijgt het gezin een starterspakket van 15 bonnen per kind. Gezinnen met een pasgeboren kind, dat snel uit de kleren groeit, kunnen daarnaast 7 gratis kledingstukken ophalen. Die kledij kunnen ze dan opnieuw inruilen voor nieuwe babykledij op maat.

“De Deelfabriek ondersteunt 12 vrijwilligersinitiatieven waar meer dan 35 mensen elke week opnieuw heel hard aan werken. Zij bereiken op hun beurt jaarlijks meer dan 5.000 bezoekers, meer dan vaak gezinnen met minder. Met 1.000 actieve abonnementen tonen Magali en Katrien dat hun concept goed de gezinnen vindt. Een volledig nieuwe Deelfabriek in de oude brandweerkazerne schept nieuwe mogelijkheden. Zo geven we de mensen achter SWOP&GO en de andere initiatieven de plaats en de groei die ze verdienen”, aldus nog Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
SWOP&GO in actie
Het initiatief is niet enkel een ruilwinkel voor kinderkledij. Ook acties vinden de initiatiefnemers en de vrijwilligers belangrijk. Zo is er elke start van een nieuw schooljaar de actie ‘Back to school’ met focus op schoolartikelen, in het voorjaar en najaar een actie ‘Bed & Bad’ met een mooi aanbod aan bed- en badproducten, een actie ‘Handmade’ waarbij er handgemaakte lakens, mutsen en sjaals in het aanbod worden opgenomen en is er elke lente de mogelijkheid om professionele foto’s te laten nemen van het hele gezin.

Kinderen moeten zich welkom voelen en de winkel moet aangenaam zijn voor elk gezin. Met de actie ‘Elk kind een Sint’ krijgt elk bezoekend kind een sinterklaascadeau mee naar huis. Bij de actie ‘Feest’ is er een uitgebreid aanbod van feestelijke outfits om de feestdagen kleurrijk in te zetten. Nieuw: de jaarlijkse kleurwedstrijd met tal van prijzen, het jaarlijkse event ‘Taart in Maart’ waar er een bakwedstrijd gecombineerd wordt met een spellennamiddag. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om speelboxen uit te lenen.

Meer info: SWOP & GO | Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.