Smart traps gesignaleerd: De Panne gaat ratten uitroeien, maar dan zonder vergif
De Panne bestrijdt de bruine rat op een unieke manier, met smart traps. Deze ‘slimme’ lokdozen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zeer doeltreffend. Bruine ratten kunnen heel wat schade veroorzaken. Daarom is iedereen bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden. Ook het lokaal bestuur moet dit knaagdieren bestrijden en de voortplanting ervan inperken.
Gifvrije en slimme rattenbestrijding
Om het gebruik van gif zo veel mogelijk te beperken, ging het lokaal bestuur op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief, dat ook op drukke plaatsen kan gebruikt worden.
Een smart trap is een lokdoos uitgerust met een sensor die via een computerprogramma heel wat nuttige informatie kan doorgeven: real-time data wanneer een rat de lokdoos opzoekt, hoe vaak een rat op bezoek komt, hoeveel eten de rat neemt …
Al deze info is bijzonder nuttig om de gewoontes van een rattenpopulatie te kennen, en deze daarna ook te kunnen vangen.
Principe van de smart trap
Als het bestuur een melding krijgt, of vermoedt dat er op een bepaalde locatie veel ratten zitten, wordt op die locatie een smart trap met eten in geplaatst. Het eten is bedoeld om de ratten te lokken en hun vertrouwen te wekken. Eenmaal dit het geval is, kan de lokdoos via het computerprogramma op ‘vangen’ gezet worden, zodat de ratten er niet meer uit kunnen als ze in de doos zitten.
Uniek succesverhaal
In oktober vorig jaar startte het stadsbestuur een proefproject met 5 smart traps. Tussen oktober en december 2022 werden op die manier maar liefst 120 ratten gevangen. Na deze positieve evaluatie heeft het bestuur begin dit jaar 5 extra exemplaren aangeschaft. Ondertussen (van januari tot juni dit jaar) staat de teller al op 75. Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein
“Mensen reageren dikwijls verbaasd als ze horen dat het lokaal bestuur De Panne rattenvangers in dienst heeft, alsof dat een uitgestorven beroep is uit lang vervlogen tijden. Niets is minder waar. Neem de rattenvangers weg en iedereen zal vlug weten dat ze broodnodig zijn. Samen met de West-Vlaamse collega’s vangen we er honderden per jaar in de regio, want ratten hebben immers geen domicilie. Goed dat onze medewerkers steeds zoeken naar nieuwe technieken, we ondersteunen dat graag.”