Home > Sint-Lodewijkscollege Brugge vierde drie dagen feest. Directeur Koen Seynaeve uitgewuifd

Sint-Lodewijkscollege Brugge vierde drie dagen feest. Directeur Koen Seynaeve uitgewuifd

Geschreven op 27 september 2021 om 16:42 door Mario De Wilde

Het Brugse Sint-Lodewijkscollege organiseerde afgelopen weekend een feestelijke driedaagse ter afscheid van directeur Koen Seynaeve. Tijdens dit weekend werden de nieuwe gebouwen geopend, waaronder de adembenemende nieuwe kapel en het nieuwe internaat. De genodigden genoten daarnaast ook van diverse muzikale en culturele belevenissen met als kers op de taart een familiedag op zondag.

De Kapel van de Twaalf Discipelen
Het Sint-Lodewijkscollege startte het feestweekend met een inwijdingsplechtigheid voor het nieuwste indrukwekkende pronkstuk van de school: de Kapel van de Twaalf Discipelen. De inwijding gebeurde door Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge. Deze kapel is een ware architecturale parel met een krachtig verhaal.
Eyecatchers in de kapel zijn de vijftien glasramen uit 1900, afkomstig uit de oude neogotische kapel van het “oude” Sint-Lodewijkscollege dat gelegen was in de Noordzandstraat. Gedurende vijftig jaar werden ze bewaard in de kelders van het college en recent gerestaureerd door Leo Crul. Kunstliefhebbers kunnen daarnaast ook het zilverwerk van zilversmid Goudji bewonderen, een indrukwekkend schilderij van Andrew White en een beeld van kunstenaar Fernand Vanderplancke. De ingang van de kapel is beslagen met bronzen plaketten van kunstenares Anne Van Canneyt. Deze exclusieve kunstwerken dragen alle bij tot een prachtig geheel en verwijzen naar de Bijbel.

Naast de Kapel, werden nog heel wat werken uitgevoerd op de campus. Een nieuw internaat biedt ruimte aan 70 leerlingen van het eerste tot derde middelbaar. De internen uit de hogere jaren zijn nog steeds gehuisvest op het beursplein dat 4 jaar geleden geopend werd. Tot slot voerde het Sint-Lodewijkscollege meerdere ecologische ingrepen uit op de collegesite. Het nieuwe internaat werd met een energie-neutrale focus gebouwd door middel van hoogwaardige isolerende materialen, hemelwater reservoirs, een warmtepomp, zonnepanelen en groendaken. Daarnaast werd de dikke betonlaag van de speelplaats vervangen door waterdoorlatende betegeling en meer groen- en bloemenperken.

Academische zitting
Het feestweekend ging verder op zaterdagvoormiddag met een academische zitting. Een reeks toespraken, waaronder van vice-rector van de KU Leuven campus KULAK Kortrijk Piet Desmet en oud-leerkracht Jo Berten, staan in het kader van het afscheid van directeur Koen Seynaeve. Jo Berten wijdde zijn toespraak aan zijn herinnering van het college zoals het in de beginjaren van directeur Koen Seynaeve was.
Als specialist E-learning en digitalisering van het onderwijs wierp Piet Desmet een blik vooruit op de toekomst van leren en onderwijs. Op die manier wil het Sint-Lodewijkscollege doorheen de thema’s die werden behandeld op de academische zitting ook haar slogan van ‘traditie en toekomst’ waarmaken.

Concert
Zaterdagavond organiseerde het college een klassiek concert van oud-leerling Johan Duyck. Als componist met wereldfaam en tevens goede vriend van directeur Koen Seynaeve, schreef hij het muziekstuk speciaal ter ere van het afscheid van de directeur. In zijn compositie, genaamd ‘les neiges d’antan’, mijmert hij op een muzikale manier over zijn tijden in het college. Hij bracht daarnaast ook werk van de Brugse componist Joseph Ryelandt, eveneens oud-leerling van het college.

Familiedag
Gisteren zondag eindigde het feestweekend met een grootse familiedag waarop directeur Seynaeve na 32 succesvolle jaren officieel afscheid nam van de school en haar leerlingen. Met muziekoptredens, theater, animatie, drank- en eetgelegenheden voorzag het college een gezellige middag voor de buurtbewoners, leerlingen, personeel en gezinsleden. Kortom, een gezellige dag voor jong en oud en een waardige afsluiter voor het driedaagse feestweekend.

Foto’s Wove Photography, Stefanie De Clercq en Jeroen Heyrman

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.