Home > Sint-Joris Gilde Brugge viert 700ste verjaardag met uniek boek

Sint-Joris Gilde Brugge viert 700ste verjaardag met uniek boek

Geschreven op 26 februari 2022 om 13:39 door Mario De Wilde

Sint-Joris Gilde Brugge viert dit jaar haar 700-jarig bestaan. Een gebeuren om even stil bij te staan, want het is slechts weinig verenigingen gegeven om met zo’n jubileum naar buiten te komen. Dat er gevierd zal worden willen ze geweten hebben, maar bovenal wordt het een uitstekend jaar om de Gilde in de kijker te plaatsen met de organisatie van diverse evenementen en de unieke uitgave van een boek met de bundeling van de rijke geschiedenis.

Hoofdman

Naar aanleiding van de verjaardag werd een prachtig boek uitgebracht. Dit mooi en lijvig naslagwerk, geschreven door Marc Lemahieu, wordt tot eind april 2022 in beperkte oplage aangeboden in voorverkoop voor de prijs van 59 €. Vanaf mei 2022 zal het boek te koop zijn aan de prijs van 69 €. Als je intekent tot uiterlijk 20 maart 2022 wordt bovendien je naam opgenomen in de intekenlijst, een pagina die permanent in alle exemplaren van het boek opgenomen wordt. Als ‘vroege vogel’ krijg je niet alleen een korting, maar je ontvangt ook een gesigneerd exemplaar.

Steeds hebben de Brugse gezellen het kruisboogschieten in ere gehouden. De gilde is nu één van de oudste van het land ( sinds 1302). Het ganse jaar door worden schietingen gehouden. In de winter op een 20 meter doel, in de zomer op de 36 meter hoge pers. De gilde wordt geleid door de “Eed “ of het bestuur, voorgezeten door de Hoofdman. Buiten de competitie voor de kampioenstitel zijn er diverse prijsschietingen. De bijzondere feesten zijn: het Sint-Jorisfeest, de eedaflegging van de nieuwe leden, het Hammekensfeest, de kermisweek ingericht door de confraters en de jubilea feesten en wekelijkse prijsschietingen door de leden.

Het huidig gildendomein bevat: het prachtig schietterrein met de 36 meter hoge pers, de gildenkamer met doelbanen en de eedzaal met diverse kunststukken en archivalia. De gilde bezit verder diverse juwelen zoals: een zilveren pijl, (waardigheidsteken van de Hoofdman); de breuken van de eed ; een breuk – en Sirevogel als eretekens van de Sire; een ceremoniestaf van de feestleider, enz. Tevens is een grote verzameling trofeeën en onderscheidingen aanwezig. Het archief omvat het Guldenboek met handtekeningen van alle Belgische vorsten, hoogwaardigheidsbekleders, enz. Archivalia van de 19e eeuw tot vandaag berusten in het gildenhuis; andere zeer waardevolle documenten en archieven van de 15e tot de 18e eeuw bevinden zich in het stadsarchief.

De gilde ontmoet je graag. Een geleid bezoek kan, mits een afspraak met het gildenhuis. Schietoefeningen en kampen gebeuren tijdens de winter (van de 1e zondag van okt. tot 30 april) om 19u en dit op dinsdag , en tijdens de zomer (van de 1e zondag van mei tot 30 september ) de dinsdag en vrijdag om 18u30.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.