Home > Sint-Bavokerk in Westrozebeke verfraaid met oorspronkelijke muurschilderingen

Sint-Bavokerk in Westrozebeke verfraaid met oorspronkelijke muurschilderingen

Geschreven op 28 mei 2021 om 08:04 door Mario De Wilde

De Sint-Bavokerk in Westrozebeke kreeg een flinke opknapbeurt. Om de kerk alle eer aan te doen, bundelden de kerkfabriek, het gemeentebestuur en het Agentschap Binnenlands Bestuur de krachten. De oorspronkelijke muurschilderingen kregen terug hun originele uitzicht.
Oorspronkelijke muurschilderingen opgeknapt
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Sint-Bavokerk in Westrozebeke volledig verwoest. In de jaren ’20 werd de kerk heropgebouwd en versierd met decoratieve beschilderingen. In 1977 kregen ze jammer genoeg een nieuw kleur aangemeten, waardoor een stuk waardevol cultureel erfgoed verloren ging.
De roos van Westrozebeke
In 2019 ging de kerkfabriek Sint-Bavo aan de slag om de kerk te restaureren. Ze kon daarbij rekenen op de steun van het gemeentebestuur voor een bedrag van 145.000 euro en het Agentschap Binnenlands Bestuur met een subsidie van 30 % van de totale kostprijs. Met het advies van de architecten werden enkele oorspronkelijke muurschilderingen terug in eer hersteld. Een van de bijzonderste muurschilderingen is ongetwijfeld de roos, die symbool staat voor de dorpsnaam.
De hoofdkleur groen brengt de muurschilderingen terug naar de oorspronkelijk gebruikte art-deco-stijl van de beschilderingen. Ze sluit bovendien vlekkeloos aan op de gebrandschilderde ramen van het hoogkoor. In 2022 wordt de tweede en laatste fase van de schilderwerken opgestart. “We kregen al heel wat enthousiaste reacties van de kerkbezoekers. We zijn dan ook heel blij dat we straks, na het afronden van de laatste schilderfase, ons kerkpatrimonium terug kunnen laten schitteren”, aldus Marnick Pattyn van de kerkfabriek Sint-Bavo.
Gekend tot ver buiten onze dorpsgrenzen “We stellen vast dat de Sint-Bavokerk heel frequent wordt bezocht, ook van mensen van buiten Staden. Ze komen voor de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke, die tot ver buiten onze dorpsgrenzen gekend is”, vult Joeri Deprez, schepen van kerkfabrieken, aan. “Het feit dat de kerk zo waardevol is, lag mee aan de basis om de kerk in eer te herstellen en als bedevaartsoord open te stellen voor het grote publiek.”
Foto copyright gemeente Staden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.