Home > Sint-Andreaslyceum Brugge neemt voortouw: vanaf 1ste middelbaar elke leerling een eigen laptop

Sint-Andreaslyceum Brugge neemt voortouw: vanaf 1ste middelbaar elke leerling een eigen laptop

Geschreven op 14 mei 2019 om 11:06 door Mario De Wilde

In het Sint-Andreaslyceum Brugge (SASK) zal elke leerling vanaf 1 september 2019 en dit al vanaf het 1e middelbaar beschikken over een persoonlijke laptop. De school wil hiermee de nieuwe, zeer ambitieuze, ICT-eindtermen bereiken. SASK wil een voortrekker zijn in de regio. In SASK heeft elke leerling vanaf het 4e middelbaar al sinds september 2011 een persoonlijke laptop. Toen was dit behoorlijk uniek en baanbrekend. Zowel de leerlingen als de leerkrachten ervaren dit nog altijd als zeer positief. Na een grondig onderzoek en het raadplegen van diverse partijen is beslist dat volgend jaar ook de leerlingen vanaf het 1e middelbaar continu over een laptop beschikken. Zo willen we in SASK ICT écht integreren in alle vakken.

ICT & mediawijsheid

Om het gebruik van de laptops vlot te laten verlopen en om te vermijden dat er kostbare tijd verloren gaat in vakken als Nederlands of Frans, organiseert SASK het vak “ICT en Mediawijsheid”. Hierin leren de leerlingen met de laptop werken, maar ze leren evengoed verstandig omgaan met het internet en de hieraan gekoppelde uitdagingen. Leerlingen kunnen dit vak ook in het Engels volgen (CLIL). Greet Oosterlinck, leerkracht latijn: “De nieuwe leerplannen/eindtermen ICT leggen de lat hoog. Wij denken dat dit de beste manier is om deze doelstellingen te bereiken. Bovendien geeft de combinatie van traditionele leermiddelen en de laptop een boost aan het leerrendement van elke leerling. Op die manier verzoenen we onderwijstraditie en technologische innovatie, wat zorgt voor een krachtigere leeromgeving.”

Groepsaankoop aan voordelig tarief

De leerlingen kunnen hun laptop aan een democratische prijs aanschaffen dankzij een groepsaankoop van de school. De erkende leverancier biedt daarbovenop ook een herstel- en onderhoudsservice aan. Ten slotte bestaat er een huurformule voor het gebruik van de computer of kan er een regeling op maat worden afgesproken voor ouders die het financieel minder goed hebben.

Voortrekker in de Brugse regio

SASK is de eerste school in Brugge die laptops zal invoeren vanaf het 1e middelbaar en volgt hiermee een trend die al eerder in Vlaanderen is ingezet: de verdere digitalisering van het onderwijs. Ouders werden hierover al geïnformeerd op de infoavond op 19 maart en op de infodag op 27 april 2019. Chris Bouton, directeur SASK: “Onze maatschappij digitaliseert in een heel snel tempo en deze ontwikkeling is onomkeerbaar. De komende jaren en decennia zullen computers een nog grotere rol spelen dan tot hiertoe. Artificiële intelligentie en big data zijn daarbij drijvende krachten. We willen onze leerlingen voorbereiden op een hoogtechnologische maatschappij door hen computervaardig te maken en hen meteen te leren om deze vaardigheden in alle vakken toe te passen. Iets wat we enkel kunnen bereiken in een een-op-een verhaal en continue beschikbaarheid van een computer.” De school viert dit jaar 60 jaar SASK. In dit feestjaar werd al teruggekeken op de afgelopen 60 jaar, maar de school richt de blik uiteraard ook doelbewust op de toekomst: o.a. jongeren voorbereiden op de digitale toekomst.
———————————————————————————————————-
Sint-Andreaslyceum St.-Kruis
Het Sint-Andreaslyceum is een katholieke school in Sint-Kruis, Brugge met in totaal ongeveer 1300 leerlingen, verdeeld over een kleuterschool, lagere school en humaniora (aso). De drie scholen zijn op dezelfde campus gevestigd, midden het groen aan de buitenrand van Brugge. Meer info op www.sask.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.