Home > Serviceclub Fifty-One Knokke-Heist schenkt 5 aangepaste speelgoedwagentjes aan kinderen met beperking

Serviceclub Fifty-One Knokke-Heist schenkt 5 aangepaste speelgoedwagentjes aan kinderen met beperking

Geschreven op 15 mei 2019 om 22:57 door Mario De Wilde

Serviceclub Fifty-One Knokke-Heist schenkt 5 aangepaste speelgoedwagentjes aan kinderen met een beperking. Die werden ontwikkeld door Hogeschool VIVES en University of Central Florida. De uitreiking vindt plaats op woensdag 15 mei om 16u in het Zorglab van VIVES campus Brugge Xaverianenstraat. Samen met de studenten, docenten en hun ouders zullen vijf kinderen kunnen rondrijden in hun aangepast elektrisch autootje. Dit gebeurt in aanwezigheid van onderwijsminister Hilde Crevits, Brugs burgemeester Dirk De fauw en schepen Franky Demon. Het is belangrijk dat ieder kind kan bewegen en zich van daaruit ook verder kan ontwikkelen. Aangezien een kind met een mobiliteitsbeperking vaak ontwikkelingskansen mist, hebben verschillende opleidingen binnen Hogeschool VIVES de handen in elkaar geslagen en samen met hun internationale collega-docenten van de University of Central Florida (USA) ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ ontwikkeld.

Hierbij worden elektrische speelgoedwagentjes aangepast aan de individuele noden van een kind met een mobiliteitsbeperking. Na de succesvolle lancering van dit project in oktober 2017 in het Zorglab van VIVES worden er dit jaar, en dit is voor het derde jaar op rij deze keer, vijf autootjes afgeleverd aan de kinderen die de voorbije weken zorgvuldig werden uitgekozen. De vijf autootjes worden deze keer gesponsord door serviceclub Fifty-One Knokke-Heist. Op basis van observatie en testing van de kinderen en gesprekken met de ouders worden de individuele noden van het kind vastgesteld. Daarmee gaan vervolgens de studenten en docenten van diverse VIVES-opleidingen zoals ergotherapie, logopedie en zorgtechnologie. Aanpassingen m.b.t. het zitcomfort en ondersteuning, besturingsmogelijkheden … worden uitgevoerd.

Via deze aanpassingen aan het wagentje kan ook elk kind met een mobiliteitsbeperking de wijde wereld verkennen en exploreren. Verder onderzoek moet uitwijzen of ze, zoals we verwachten, hierdoor ook in hun sociaal-communicatieve ontwikkeling een duwtje in de rug krijgen.Alle kosten van aankoop van het wagentje tot en met de aanpassingen hiervan worden gefinancierd via sponsoring, zodat de  ouders en familie van het kind geen (extra) kosten moeten maken die een potentiële rem kunnen zijn. Daarom blijft ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ op zoek gaan naar extra sponsoring zodat er ook in de toekomst opnieuw tegemoet gekomen kan worden aan nieuwe zorgvragen van ouders en kinderen met een beperking.
Fifty-One Knokke-Heist
Serviceclub Fifty-One Knokke-Heist is een groep geëngageerde en ondernemende mannen die twee maal per maand samenkomen en telkens in dialoog overleggen hoe we iets kunnen doen voor de gemeenschap rondom ons. Minstens één maal per maand komt een gastspreker(s) langs om projecten voor te stellen die we in de toekomst zouden kunnen ondersteunen. Zo ook enkele maanden terug. We leerden het project GO BABY GO kennen via Isabel De Beule en Hilde Roeyers. Twee dynamische dames die ons hun project GO BABY GO in Hogeschool VIVES kwamen toelichten. Na hun enthousiasmerende en aanstekelijke uitleg, waarbij iedereen bij Fifty-One meteen in de ban van het project was, werd unaniem besloten om hier onze schouders onder te zetten. De originaliteit en de uniciteit van het project is dan ook bewonderenswaardig. De wagentjes worden immers op maat aangepast aan de behoefte van het kind met een beperking. Dit gebeurt door de studenten binnen Hogeschool VIVES. We opteerden voor de aankoop van 5 wagentjes, goed voor een bedrag van € 2000.
Als rode draad loopt door de serviceclub de ‘dienst aan de gemeenschap’, waarbij elke club zich tot doel stelt één of meerdere projecten ten dienste van de gemeenschap te ondersteunen. Zeker niet door zich te beperken tot een geldinzameling onder de leden maar vooral door een persoonlijke inzet. Wij maken er een punt om niet zo maar blanco cheques te geven. We ondersteun projecten door het betalen van actieve facturen, bvb. aankoop materiaal.

Isabel De Beule en Hilde Roeyers kwamen in contact met serviceclub Fifty-One Knokke-Heist via Rob Maus, lid van Fifty-One Knokke-Heist. Zijn echtgenote Brigitte is verbonden aan Hogeschool VIVES. Om de fondsen die wij verdelen te bekomen steken de leden hun handen uit de mouwen door zich actief in te zetten voor meerdere events. Zo is er de jaarlijkse door ongeveer 500 fietsers gesmaakte gastro-fietstocht (op de tweede zondag van september), een deelname en bemanning van de ‘tentuinstelling’ (een kunstinitiatief in Knokke in samenwerking met andere clubs), organiseren van voordrachten enz. Naast dit project steunde Fifty-One Club Knokke-Heist dit jaar ook reeds het Dementie Café in Knokke-Heist en spendeerde vorig jaar € 20.000 aan projecten zoals o.a. de dienst prematuren in het AZ St-Jan Brugge, Villa Rozenrood in De Panne, enz. Speciale aandacht dit jaar voor onze gastro-fietstocht op zondag 9 september 2019. Inschrijven kan via onze website www.fiftyoneknokkeheist.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.