Home > Serene herdenking deze voormiddag van Halifaxcrash op 28 juli 1944 in Ramskapelle

Serene herdenking deze voormiddag van Halifaxcrash op 28 juli 1944 in Ramskapelle

Geschreven op 28 juli 2022 om 13:27 door Mario De Wilde

Deze voormiddag werd door de Heemkring Ramscapple aen den Yser en Stad Nieuwpoort de vier militaire en burgerlijke slachtoffers van de Halifaxcrash herdacht van 28 juli 1944 in Ramskapelle. De plechtigheid werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade, Provincie West-Vlaanderen, de nabestaanden van de burgerlijke slachtoffers, de vaderlandslievende verenigingen, het stadsbestuur en de heemkring Ramscapple aen den Yser. Zij leggen bloemen neer bij het herdenkingsmonument.

Op 28 juli 1944 om 16.04 u steeg de Halifaxbommenwerper EY-X MZ340 van het No 78 Squadron op vanuit Breighton (Engeland) met als doel de V1-lanceerinstallaties en opslagplaatsen van Forêt de Nieppe (Frankrijk) te bombarderen. De bemanning bestond uit Hoffman, Winter, Marley, Collier and Burns Hiervoor werden 199 bommenwerpers ingezet.
Op 8 mijl voor de Belgische kust werd het vliegtuig geraakt door een flak van de ‘gem. Flak – Abt.252’ gelegen in Mariakerke. De piloot vermeed Nieuwpoort-Stad en dropte zijn 16 bommen van 250 kg tussen Sint-Joris en Ramskapelle. Hierbij werden per ongeluk twee inwoners van Sint-Joris gedood: Désiré Verhaeverbeke en Marie Couvreur. De piloot hield zijn toestel onder controle zodat de bemanning het zwaar gehavend vliegtuig kon verlaten. Hier op deze plaats viel Wireless Operator/Air Gunner Russell Harry Winter met zijn gescheurde parachute in de overstroomde gracht. De 5 andere parachutisten werden krijgsgevangen genomen. De piloot Flight Lieutenant William Gladstone Hoffman stortte met zijn Halifax EY-X neer nabij de hoeve Het Groot Noordhof.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.