Home > Seniorenadviesraad Diksmuide met zo’n, 32 vrijwilligers maakte de straten … veilig

Seniorenadviesraad Diksmuide met zo’n, 32 vrijwilligers maakte de straten … veilig

Geschreven op 6 oktober 2022 om 15:33 door Mario De Wilde

De seniorenadviesraad overhandigde vandaag het rapport van zijn knelpuntenwandelingen aan het stadsbestuur. 32 vrijwilligers trokken tussen mei en augustus de straat op met hun rolwagen, meter en fototoestel. Ze bekeken hoe rolstoelvriendelijk en toegankelijk de straten van Diksmuide zijn en waar de knelpunten liggen.
De seniorenadviesraad trommelde zo’n 32 vrijwilligers op om in groepjes de straat … veilig te maken. Knelpunten zijn extra vervelend voor wie niet zo goed te been is, slechtziend is, in een rolstoel zit of met een buggy op pad is. Ze focusten vooral op volgende zaken:
– Doorgangen die voldoende breed, hoog en obstakelvrij zijn;
– Oppervlakten die voldoende effen, vlak, slipvrij, rolstoelvast, … zijn;
– Drempels die in het voetgangersgebied vermeden worden, zowel op de looproute als aan de oversteekplaatsen.
Verschillende routes
De vrijwilligers deden alle dorpen en Diksmuide centrum aan. Ze wandelden vooral in de dorpskernen, niet in wijken of buitengebieden aangezien daar minder voetpaden liggen. Ze noteerden en fotografeerden alle moeilijkheden die ze tegenkwamen. In totaal waren ze per groepje gemiddeld twee namiddagen op stap, en nadien kroop heel wat tijd in het documenteren van de knelpunten. Ze deden ook een aantal suggesties voor locaties waar een bank een leuke toevoeging kan zijn. En ze hadden niet enkel oog voor de knelpunten, ze beschreven bij elk dorp ook enkele positieve punten. Zo vinden ze de Rijkswachtstraat en het zebrapad bij de school in Beerst zeer goede voorbeelden van hoe het moet. In totaal stelden de vrijwilligers om en bij de 200 knelpunten vast, al gaat dat soms om kleine mankementen zoals het losliggen van een tegel. Het rapport overhandigen ze aan het stadsbestuur dat zeer dankbaar is voor dit werk. Nu kunnen de diensten aan de slag om te bekijken welke punten we kunnen verbeteren.
Veel enthousiasme
In 2016 deed de seniorenadviesraad al gelijkaardige wandelingen. Ook toen maakten ze een overzicht van alle knelpunten. Zes jaar later zijn heel wat knelpunten opgelost. Niet alle zaken kunnen makkelijk aangepast worden, denk maar aan een elektriciteitspaal die zich midden op een voetpad bevindt bijvoorbeeld. Het enthousiasme van de groep was na zes jaar nog steeds groot, de vrijwilligers van toen brachten deze keer wat enthousiaste wandelaars extra mee om de routes opnieuw te wandelen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.