Home > Senioren met dementie en huisdieren: bachelorproef brengt dossier in kaart

Senioren met dementie en huisdieren: bachelorproef brengt dossier in kaart

Geschreven op 28 november 2018 om 10:38 door Mario De Wilde

Huisdieren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van thuiswonende senioren. Ze maken deel uit van het gezin en dragen bij tot het welzijn van senioren. Naarmate men ouder wordt, wordt ook de zorg voor het huisdier moeilijker. Ook bij personen met dementie wordt dit meestal een uitdaging. Onwetendheid over de meerwaarde van een huisdier speelt hierbij een grote rol. Voor een bachelorproef verdiept hogeschoolstudente ergotherapie Ina Vanriest zich in dit thema. Ze onderzoekt op welke manier de huisdieren zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, bij hun baasje met dementie. Dit concept wordt ook wel ‘aging in place’ genoemd.

Contact senior & dier centraal

Tijdens een verkennend huisbezoek brengt Ina Vanriest niet alleen de huisdier-thuissituatie in kaart. Samen met alle inwonenden zoekt ze ook uit welke maatregelen nodig zijn om het huisdier thuis te houden. Dit kan vaak door eenvoudige aanpassingen en kleine hulpmiddelen in de thuisomgeving, waardoor een moeilijk afscheid van het huisdier uitgesteld of zelfs vermeden wordt. Voor de uitwerking van de bachelorproef ‘Ouderen en hun huisdier’, worden verschillende sessies georganiseerd met de doelgroep van 80- plussers. Het contact tussen de senior en het dier staat centraal.

Wenst u hierover meer info of kent u senioren met een huisdier die eventuele problemen met de verzorging ervaren? Neem dan contact op met Stéphanie Theuninck via stephanie.theuninck@mintus.be of op het nummer 050 32 78 89.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.