Home > Schoon volk op openingsavond Filmfestival Oostende

Schoon volk op openingsavond Filmfestival Oostende

Geschreven op 8 september 2018 om 14:25 door Mario De Wilde

Gisteren ging het filmfestival feestelijk van start en zoals steeds ging dat gepaard met de première van een fantastische Belgische film. Die eer was dit jaar weggelegd voor Engel van Koen Mortier, een film over wielrennen, liefde en de pijn die daarbij komt kijken. We stuurden onze festivalredactrice op pad om de openingsavond te beleven.
Sterlegging Matteo Simoni & Koen Mortier
Voor de officiële opening van het filmfestival kregen Matteo Simoni -de master van het filmfestival dit jaar- en regisseur van de openingsfilm Koen Mortier een ster op de Walk of Fame op de Zeedijk. Dat gebeurde onder luid applaus van de talloze fans die kwamen opdagen om de vereeuwiging van de twee vedettes op de Zeedijk bij te wonen. Al ruim op voorhand begon de Zeedijk vol te stromen met nieuwsgierige toeschouwers die een glimp van de sterren –niet enkel die op de grond- wilden opvangen. Als de master en even later ook Koen Mortier komen opdagen, staat een hoop volk te drummen rond de sterren. Master Matteo Simoni krijgt als eerste de eer om zijn ster te onthullen en wordt daarbij verrast door goede vriendin en collega Ruth Beeckmans met een ontroerende lofzang over zijn werk. Simoni kan dan ook zijn tranen niet bedwingen als hij het zand van zijn ster wegveegt. Ook Koen Mortier, vergezeld door zijn vrouw en twee leden van de cast van Engel, lijkt zichtbaar ontroerd door de woorden van schrijver Dimitri Verhulst, die het boek schreef waarop de film gebaseerd is.
Openingsfilm ‘Engel’
De feestelijkheden werden na de sterlegging verdergezet in Kinepolis en het Kursaal, waar ‘Engel’ of ‘Un Ange’ in wereldpremière zou gaan. Het meesterwerk van Koen Mortier lokte acht volledige zalen in Kinepolis en ook het Kursaal zat afgeladen vol. Naast de cast en crew van de film, zakten ook heel wat andere bekende gezichten af naar Kinepolis & Kursaal om Engel te bewonderen. Gilles Coulier, Sam Louwyck en Sebastien Dewaele en een heleboel sterren van de vorige edities van FFO verschenen op de rode loper. Ook Barbara Sarafian, voormalige master van het Filmfestival Oostende (2012) kwam naar jaarlijkse gewoonte een kijkje nemen.
Eens iedereen een plaatsje had gevonden in de zaal, openden Peter Craeymeersch -artistiek directeur van het festival- en Matteo Simoni het festival officieel met de film Engel. Engel vertelt het verhaal van Thierry Brasfort, een wereldberoemde Belgische wielrenner die van zijn voetstuk valt nadat hij betrapt wordt op druggebruik. Voor hij zich opnieuw op zijn sportcarrière stort, gaat hij een week van het leven genieten in Senegal samen met zijn broer. Daar ontmoet hij de Senegalese prostituee Fae, met wie hij een korte maar heftige liefde beleeft. Un Ange beschrijft de laatste uren van Thierry en vertelt het verhaal van twee mensen die hun geld verdienen met hun lichaam en die in deze laatste uren liefde, maar ook pijn delen. Mortier baseerde zijn scenario op de roman van Dimitri Verhulst “Monoloog van iemand die het gewoon werd om tegen zichzelf te praten” en deed dat naar eigen zeggen omdat hij na het lezen van het boek meteen wist dat hij het wilde verfilmen. Toch werd het een werk van lange adem. Mortier en zijn crew werkten vijf jaar lang aan de fil m en daar kwamen bloed, zweet en tranen bij kijken. Hij bedankte dan ook uitvoerig iedereen die aan de film meewerkte.
Na de film werd vooral nagepraat over de mooie beelden en muziek uit de film en over de manier waarop Mortier erin slaagt de hele zaal een onheilspellend gevoel te geven met deze muziek en beelden.
De film Engel wordt nog enkele malen vertoond op het festival en verschijnt vanaf 19 september in de zalen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.