Home > Scholengroep Impact houdt de moed erin met nieuw online tijdschrift

Scholengroep Impact houdt de moed erin met nieuw online tijdschrift

Geschreven op 2 april 2020 om 15:21 door Mario De Wilde

Net na nieuwjaar was Scholengroep impact met een nieuw initiatief gestart: een magazine (Impress) dat de samenhang tussen de scholen bevordert. In Impress worden leerkrachten geïnterviewd, portretten geschetst, knowhow gedeeld, inspiratie verspreid… Het volgende nummer was gepland voor het volgende schooljaar. ‘Maar we voelen dat we de gecreëerde verbinding nu meer dan ooit warm moeten houden’, zegt algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde van de scholengroep. En dus kreeg Impress een digitaal broertje, een e.mpress zeg maar…  Het hoeft niet gezegd dat de impact van het coronavirus op scholen enorm is. Wie had kunnen denken dat het hele onderwijssysteem op zo’n korte periode zou moeten bijgesteld worden; scholen die sluiten, dat was van de Spaanse griep in 1918 geleden.
Het grote verschil?
Ruim een eeuw later zijn er middelen om ondanks de sluiting van de schoolpoorten in contact te blijven met de leerlingen. ‘Binnen scholengroep impact heeft de flexibiliteit van de scholen mij aangenaam verrast: alle online tools die ter beschikking waren, werden ingezet en daarbij legden directies en leerkrachten veel inventiviteit aan de dag. Het speelse element, lichaamsbeweging en aandacht voor kansengroepen werden niet uit het oog verloren. Zowel online als offline blijven leerkrachten met hun klassen verbonden.’ De algemeen directeur wou op zijn beurt de verbinding tussen de leerkrachten en alle personeelsleden van de scholen – over de schoolmuren heen – aanmoedigen.

‘Eigenlijk hadden we daarvoor enkele maanden geleden al een tool ontwikkeld, een nieuw magazine. Dit leek een uitgelezen moment om niet te wachten tot het volgende nummer zou verschijnen, maar om nu even creatief te denken als onze leerkrachten en met dat tijdschrift online te gaan.’ Ilse Coucke, schooldirecteur en voorzitter van de redactieraad van Impress ging graag op die suggestie in: ‘Alle collega’s bleken heel enthousiast en stuurden foto’s en audiofragmenten en filmpjes in. Daarmee konden we op korte termijn een ‘noodnummer’ van Impress in elkaar steken. Het goede aan deze online versie is niet alleen dat we zo onze erkenning laten blijken voor elkaars werk, maar ook dat we, als dit alles achter de rug is, in ons gedrukte nummer voluit vooruit kunnen kijken.’ Afhankelijk van hoe lang de sluiting van de scholen duurt, zullen er nog één of meerdere online versies van Impress de weg naar het personeel van de impactscholen vinden. Ilse Coucke: ‘En het bijzondere is: het nummer wordt ook verspreid via Smartschool, zodat ouders en leerlingen het ook kunnen bekijken.’ Nog dit, de leerlingen worden niet enkel online bereikt: onder andere d’Oefenschool Blankenberge ging werkbundels posten bij wie niet online is.

Doorblader gerust zelf eens het online tijdschrift:

https://us19.campaign-archive.com/?e=&u=c6525c0897f8fa8a877165336&id=5c4d41af65

1 reactie

Greet Verleye
Geschreven op 2020-04-02 16:41:34
Mooi!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.